Naslovnica Novosti Torsus Terrastorm – Najopakiji svjetski minibus

Torsus Terrastorm – Najopakiji svjetski minibus

899
0
PODIJELI

Češka kompanija Torsus, poznata po ekstremnim off-road preradama, predstavila svoj najnoviji proizvod – Terrastorm, ekstremni off-road minibus na bazi Volkswagen Craftera odnosno MAN TGE. Torsus Terrastorm izveden je na Volkswagen Crafter/MAN TGE 4Motion modelu i opremljen je sa 2.0 bi-turbo motorom koji se nudi s dvije verzije, 140 KS (103 kW) i 340 Nm te 176 KS (130 kW) i 410 Nm. Motor, naravno, ispunjava stroge Euro 6D norme. Prenos snage se može birati između ručnog mjenjača sa šest brzina ili 8-brzinskog automatika.

Terrastorm ima u velikoj mjeri promijenjeno podvozje, s pojačanim ovjesom, novim Bilstein B6 amortizerima te aluminijumskom pločom od 5 mm za potpunu zaštitu motora, mjenjača, rezervoara za gorivo, ispuha i zadnje osovine. Uz postojeći pogon na sve točkove, ugrađena je i blokada zadnjeg diferencijala. Uz off-road ovjes je i povećana udaljenost od podloge, a Terrastorm može savladati vodenu prepreku dubine 690 mm, dok se za one najzahtjevnije nudi i opcija savladavanje dubine od 820 mm.

Unutrašnjost može primiti od devet do 20 putnika, a nude se dvije izvedbe ovisno o opremi, TT1 Coach i TT2 Nomad. Konstrukcija i kopčanje svih sjedišta je pojačano, a za najekstremnije namjene nude se i posebno profilirana sjedišta s pojasevima u pet tački vezanja. Početna cijena ovog modela iznosi oko 75.700 eura.

O njihovom modelu Praetorian pisali smo prije tačno dvije godine, a bitno je spomenuti da se Terrastorm osim kao minibus može dobiti i u izvedbi kao radna verzija za rudarske kompanije ili kao ambulantna kola.

izvor:kamion-bus.hr