Naslovnica Novosti Stiglo 18 novih Prometovih autobusa

Stiglo 18 novih Prometovih autobusa

921
0
PODIJELI

Prošle sedmice na splitskom stadionu Poljud predstavljeno je 18 novih autobusa splitskog javnog gradskog prevoznika Prometa. Riječ je o deset zglobnih autobusa Mercedes Citaro i osam solo autobusa Iveco Crossway. Njihova nabavka ostvarena je preko ITU mehanizma, a vrijedna je skoro 5,9 miliona eura, od čega je bespovratnih sredstava 4 miliona eura.

Novih 18 autobusa odmah izlazi na splitske ulice i postaju dio pomlađene flote koja će bitno poboljšati uslugu javnog gradskog prevoza. Podsjetimo kako se u septembru prošle godine prvi put značajno pomladila Prometova flota sa 34 autobusa vrijedna oko 12,5 miliona eura, od čega je iz EU fondova sufinanciran dio od oko 8,6 miliona eura.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio se vodstvu i radnicima ove gradske kompanije, rekavši kako je riječ o vrhunskom radu javnog preduzeća koje su restrukturirali i koje je sa svojom kompetencijom i znanjem došlo do izvrsne obnove flote koja je na korist svih građana, kao i onih iz obližnjih gradova i općina koji su korisnici usluga Prometa. Naglasio je i važnost završetka restrukturiranja Prometa: “Zadnjih godinu dana smo prionuli restrukturiranju kako u tehnološkom, tako i u kadrovskom, organizacijskom i operativnom smislu. Napravili smo kvalitetan program restrukturiranja kojeg su skupština i društvo prihvatili, a zadnjih šest mjeseci smo ga provodili skladno dinamičkom planu i rezultat svega su i ovi autobusi.”

Miroslav Delić, direktor Prometa istaknuo je kako se prosječna starost vozila za nešto više od godinu dana smanjila s 14 godina na sedam godina, što je evropski prosjek. Direktor Delić najavio je i nabavku novih autobusa te rekao kako se nada da će do kraja sljedeće godine prosječna starost voznog parka biti tri godine, ali i da će biti implementiran sistem ticketinga.

izvor:gradonacelnik.hr – slike:Marin Pažanin