Naslovnica Novosti Električni MAN Lion's City debitovao na cestama Austrije

Električni MAN Lion's City debitovao na cestama Austrije

788
0
PODIJELI

Već 75 posto putnika Linz AG Linien putuje električnim vozilima. “Javni prevoz važan je dio zaštite okoliša. Zato smo uvijek zainteresirani za nove tehnologije prilagođene okolišu”, kazao je Johann Frisch, menadžer operacija Linz AG Linien, dodajući: “Mi budno pratimo koje su nove tehnologije i koji proizvodi izlaze na tržište. Bilo nam je drago što smo bili jedna od prvih prevozničkih kompanija koja je testirala MAN Lion's City E.”

Električni MAN gradski autobus prvi put je predstavljen u Austriji prošle godine. MAN Lion's City E proslavio je premijeru na austrijskim cestama sredinom maja 2020. godine i u četiri dana u Linzu pokazao je za šta je sposoban. “Poslali smo E-bus na zahtjevnu probnu stazu da vidimo kako se nosi s nagibima, kako ubrzava, kakvu udobnost nudi i naravno kakav je domet. Svi smo bili odušeljeni. MAN Lion's City E impresivno je pokazao svoje kvalitete i položio sve testove”, izjavio je Lars Heydecke, šef prodaje u MAN Truck & Bus Vertrieb Österreich.

Gradski autobus impresionirao je upravnike voznih parkova kompanije Linz AG Linien, posebno na usponima. Zahvaljujući ergonomski dizajniranom radnom mjestu vozača, koji dobiva bodove zbog visoke razine funkcionalnosti i dobro promišljenog rasporeda kontrola, vozači se mogu u potpunosti usredotočiti na saobraćaj. Ali dinamika vožnje i ubrzanje u kombinaciji sa glatkim stilom vožnje također govore sami za sebe. U solo autobusu s dužinom od 12 metara, potpuno električni pogonski sklop isporučuje 160 kW do maksimalnih 240 kW. Energija za to dolazi iz modularnih baterija sa instaliranim kapacitetom od 480 kWh. Lion's City E tako pouzdano postiže domet od 200 km tokom cjelokupnog radnog vijeka baterija, a pod povoljnim uslovima može dostići i 270 km. U 12-metarskoj verziji Lion's City E može primiti do 88 putnika.

Linz, treći najveći austrijski grad, već se oslanja na MAN Lion's City EfficientHybrid – a time i na efikasno rješenje za saobraćaj u unutrašnjosti grada. “Jedan od odlučujućih faktora u odluci prevozničkih kompanija bio je taj da je nova Lion's City serija s MAN EfficientHybrid posebno ekonomična i ekološka”, kazao je Rudi Kuchta, šef poslovnog odjela za autobuse MAN Truck & Bus. Osim isporuke solo autobusa dužine 12 metara i zglobnih autobusa dužine 18 metara, njih ukupno 88, narudžba uključuje i ugovor o punoj usluzi i održavanju. Tehničku podršku pružit će MAN Truck & Bus Center Ansfelden. Svih 88 autobusa biće isporučeno do 2024. godine.

Gradske autobuse pokreću ultramoderni Euro 6D motori sa najnovijom MAN EfficientHybrid tehnologijom. Sistem značajno doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisija, a samim tim i poboljšanju kvalitete zraka u gradskim centrima. To se postiže standardnom stop-start funkcijom koja osigurava tihi rad i zaustavljanje bez emisija u gradskom saobraćaju. Pored aspekata ekološke sklonosti i ekonomičnosti, sigurnost i udobnost takođe igraju glavnu ulogu za Linz AG Linien. Zahvaljujući sveobuhvatnoj ponudi unutrašnje opreme – uključujući WLAN, USB priključke, sjedišta od crvene kože, rukohvate od nehrđajućeg čelika, klima uređaj i grijanje – putnici na svoje odredište dolaze opušteni u svakom trenutku. Pored toga, MAN hibridi su opremljeni brojnim sigurnosnim sistemima koji vozaču pružaju najbolju moguću podršku. Da bi se osigurala njihova sigurnost, radna mjesta vozača okružena su zatvorenom kabinom. Zaštitna barijera pomaže i u zaštiti vozača i putnika na najbolji mogući način od moguće zaraze virusom korone ili drugih infekcija.