Naslovnica Novosti Električni Lav stigao i do Minhena

Električni Lav stigao i do Minhena

984
0
PODIJELI

MAN-ov električni autobus Lion's City E stigao je i do njemačkog Minhena gdje su započela ispitivanja u stvarnim uslovima korištenja na “Museumslinie 100”, gradskoj liniji kojom upravlja prevoznička kompanija Münchner Verkehrsgesellschachaft (MVG).

Verzija Lion's City E je 12-metarska verzija sa troja vrata, kapaciteta 88 putnika i dometom od 270 km u povoljnim uslovima. Na relaciji Hauptbahnhof i Ostbahnhof koristi se pet vozila. Ostala vozila su naručena i očekuje se da u Minhen stignu do kraja godine. Do 2021. godine vozni park MVG će iamti najmanje 26 ovakvih električnih vozila. “Radoznali smo vidjeti performanse proizvoda i tehničke pokazatelje koje će okupiti MAN-ovi stručnjaci. Naš cilj u sljedećih deset godina je jasan: želimo se kretati prema urbanoj mobilnosti sa nultom emisijom. Za to su nam potrebni pouzdani električni autobusi s dugim dometom”, kazao je Ingo Wortmann, iz MVG-a te nastavio: “Ono što je sada važno jeste imati snažne baterije, vozila male težine i moći računati na maksimalnu efikasnost kada je u pitanju klimatizacijski uređaj.”

Kao dio projekta električne mobilnosti, MAN planira brojne testove, u uslovima stvarne upotrebe, kako bi testirao proizvod i stekao iskustvo. “Posebno smo ponosni što se jedan od prvih MAN-ovih električnih autobusa nalazi na ulicama Minhena”, komentirao je Rudi Kuchta, šef odjeljenja za autobuse MAN Truck & Bus. “Elektrifikacija vozila je tema koju MAN proučava i razvija godinama. 1972. godine na Olimpijadi, najbolji sportisti su prevoženi u MAN-ovim električnim autobusima i, prije deset godina, isporučili smo svoj prvi hibridni autobus. Redovna upotreba MAN Lion's City E vozila u lokalnom javnom prevozu u Minhenu predstavlja još jednu prekretnicu.”