Naslovnica Novosti BYD isporučio električne autobuse Mađarskoj i Njemačkoj

BYD isporučio električne autobuse Mađarskoj i Njemačkoj

770
0
PODIJELI

BYD, vodeći svjetski proizvođač električnih autobusa, dovršio je isporuku deset svojih eBusa operateru Tüke Busz Zrt, u gradu Pečuj na jugu Mađarske. Ovo su prva električna vozila u gradu, a proizvedena su u vrhunskom proizvodnom pogonu BYD-a u Komáromu, također u Mađarskoj. Uprkos početnim ograničenjima zbog COVID-19, BYD je ipak uspio ispuniti planirani datum isporuke za Tüke Busz Zrt. Pošto BYD, osim vozila, proizvodi maske za lice i higijenske proizvode prilikom primopredaje autobusa BYD je lokalnoj vlasti u Pečuju donirao i 2000 zaštitnih maski. Nova flota BYD-a službeno je predstavljena na glavnom gradskom trgu u Pečuju.

Nova eBus flota Tüke Busz Zrt sastoji se od BYD-ovog najprodavanijeg 12-metarskog niskopodnog modela, koji će zamijeniti stare gradske autobuse na dizel. Model od 12 metara nudi domet od 300 km sa jednim punjenjem, a preko nove flote BYD prekrivat će 900.000 km godišnje – 10% godišnje udaljenosti Tüke Busz Zrt-a. BYD je također dizajnirao i instalirao infrastrukturu za punjenje nove flote kompanije.Uz svoje proizvodne pogone u Mađarskoj i Francuskoj, BYD se etablirao kao vodeća evropska marka električnih autobusa, s preko 1300 čisto električnih vozila isporučenih ili naručenih kod gradskih prevoznika širom kontinenta.

BYD je također zabilježio isporuku i u Njemačkoj, koja je bila i premijerna isporuka ovog proizvođača za Njemačku. Službenom primopredajom prvog od 22 eBusa, ovaj kineski proizvođač autobusa započeo je isporuku autobusa za dva njemačka operatera: Bogestra (Bochum-Gelsenkirchener Straßenbahnen) i HCR (Straßenbahn Herne-Castrop-Rauxel).BYD navodi da uprkos nedavnim ograničenjima uslijed COVID-19, isporuke ostaju predviđene za završetak u oktobru 2020. godine. Prvi njemački BYD eBus predstavljen je u Gelsenkirchenu, a predat je na korištenje Bochumu, u prisustvu gradonačelnika Thomasa Eiskircha, generalnog direktora Bogestre Jörg Filtera i zamjenika direktora prodaje BYD Europe Bus, Patrick Oostervelda.12-metarska flota BYD eBusa počet će sa radom u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, na liniji 380 u Gelsenkirchenu i na liniji 354 u Bochumu. BYD-ov 12-metarski električni autobus nudi ukupnu nosivost od 80 putnika i može se pohvaliti radom na jednom punjenju većim od 200 km. Po završetku isporuke Bogestra će imati oko deset posto električnih autobusa u svojoj floti.

Uz isporuku autobusa, BYD će isporučiti i određen broj maski za lice koje će koristiti vozači i putnici kompanija Bogestra i HCR.