Naslovnica Novosti Norveški gradovi ulažu u električne Volvo autobuse

Norveški gradovi ulažu u električne Volvo autobuse

675
0
PODIJELI

Kao i mnogi drugi gradovi u Skandinaviji i Evropi, i nekoliko norveških gradova ide putem elektrifikacije za javni prevoz. Vy Buss Norge nedavno je naručio veliki broj električnih autobusa Volvo za rad u Drammenu i Ålesundu, a isporuka je zakazana za kraj godine. Do ljeta 2021. Vy Buss će imati 150 električnih autobusa u pogonu.“Volvo autobusi su s nama od samog početka našeg putovanja do povećane elektromobilnosti. Naše partnerstvo s Volvom je jako, oni grade kvalitetne autobuse, a njihova široka mreža zastupnika i radionica vrlo nam je važna”, kaže Ole Engebret Haugen, predsjednik Vy Buss AS.

Norveška je među svjetskim liderima kada je u pitanju nuđenje održivih rješenja za gradski prevoz. Jedan od ekoloških ciljeva zemlje je da svi gradski autobusi imaju nulte emisije do 2025. godine. Uvođenje više električnih autobusa u rad je zato ključno sredstvo za postizanje ovog cilja, a sve više gradova sada poduzima korake za povećanje elektrifikacije javnog prevoza.

U Drammenu je šest električnih autobusa Volvo 7900 počelo s radom u februaru 2019. godine. Ove jeseni pridružit će im se još 22 električna autobusa Volvo, od kojih su dva modela velikog kapaciteta koji mogu primiti do 120 putnika. Za Ålesund, Vy Buss je naručio deset autobusa Volvo 7900 Electric, dio veće narudžbe od ukupno 66 autobusa Volvo. U oba slučaja sporazum također uključuje “zlatni Volvo ugovor o održavanju”. To znači da će se prodavač Volva Wist Last og Buss pobrinuti da svi servisi i održavanje električnih autobusa budu obavljeni na u garaži kupca.

“Sve više gradova u Evropi odlučuje poboljšati svoje okruženje i stvoriti nove mogućnosti za urbano planiranje postepenom elektrifikacijom javnog prevoza. Samo tokom protekle godine primili smo narudžbe za više od 300 elektrificiranih autobusa u Norveškoj i Švedskoj, uključujući nedavne narudžbe za Drammen i Ålesund. Zajedno s prevoznicima i urbanistima nastavljamo razvijati transportna rješenja za održivi javni prevoz na električni pogon koji ispunjavaju jedinstvene preduslove svakog grada”, komentira Svenn-Åge Lökken, direktor prodaje Volvo Bussar Norge.