Naslovnica Novosti Bodø kupuje Volvo flotu električnih autobusa

Bodø kupuje Volvo flotu električnih autobusa

735
0
PODIJELI

Evropski gradovi nastavljaju osiguravati javni prevoz budućnosti, a toj listi se pridružio i Bodø, koji se nalazi na samom sjeveru Norveške. Oni su od Volva naručili paket koji se sastoji od 31 električnog autobusa, infrastrukture za punjenje i servisnih usluga. Kad autobusi počnu raditi, u julu 2021. godine, bit će najsjeverniji grad na svijetu u kojem će raditi električni autobusi.

“Ovo je najveći projekt održivosti cestovnog saobraćaja u sjevernoj Norveškoj, koji je od neizmjernog značaja kako za regiju, tako i za nas”, kazao je Anders Mjaaland, administrativni direktor Saltens Group, koja je vlasnik kompanije Nordlandsbuss koja će upravljati sa naručenim električnim autobusima.Prelaz na tihe i eco-friendly električne autobuse bez emisije ispušnih plinova poboljšava urbano okruženje i dramatično smanjuje klimatski utjecaj javnog prevoza u gradu Bodø. Također, označava važan korak za postizanje ambicioznih norveških klimatskih ciljeva, koji između ostalog predviđaju da će svi gradski autobusi u zemlji moći voziti bez emisija do 2025. godine.

Do sporazuma je došlo nakon posebno temeljite analize Bodøovih neobičnih preduslova za rad elektrificiranog autobusa. “Svaki je grad jedinstven i za stvaranje optimalnog rješenja od vitalne je važnosti da sve bude pravilno dizajnirano u skladu s lokalnim uslovima i potrebama. Iz tog razloga naša početna analiza, uključujući simulaciju linije, igra presudnu ulogu u našem poslovnom modelu. Topografija, učestalost polazaka i blizina garaže i radionice druga su važna razmatranja u našoj ponudi”, objasnio je Svenn-Åge Lökken, direktor prodaje u Volvo Buses u Norveškoj.

Ekološke prednosti elektrifikacije autobusa također otvaraju nove mogućnosti za buduće urbano planiranje. Kako emisije i buka nestaju, dostupnost se može poboljšati. Autobusi mogu raditi u osjetljivim područjima u gradskim središtima, a autobuska stajališta mogu se graditi tamo gdje to prije nije bilo moguće, uključujući zatvorene prostore.

Od 31 električnog autobusa koji čine narudžbu, 17 je 12-metarskog modela Volvo 7900 Electric, a preostalih 14 električnih zglobnih autobusa velikog kapaciteta Volvo 7900. Oni mogu prevesti do 120 putnika. Infrastrukturu za punjenje isporučit će ABB.

Pored ovog grada i ostali norveški gradovi su izabrali rješenje Volvo autobusa za elektrifikaciju javnog prevoza. U ovoj godini su norveški gradovi Drammen i Ålesund od Volva naručili 63 elektrificirana autobusa, a taj broj će se do kraja godine sigurno i povećati.