Naslovnica Novosti Novi MAN autobusi za austrijsku vojsku

Novi MAN autobusi za austrijsku vojsku

1641
0
PODIJELI

Krajem septembra, austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner predala je šest modernih MAN Lion’s Coach autobusa brigadiru Siegfried Bognaru, zamjeniku zapovjednika baze oružanih snaga, u bečkoj kasarni Maria-Theresa. Isporučeni su troosovinski modeli Lion's Coach R08, ukupne dužine od 13.901 mm i prilagođeni su u zelenu boju koju koristi austrijska vojska. U budućnosti će se nova vozila koristiti za prevoz vojnika u Austriji i za rotaciju osoblja u inostranstvu, tako da ova akvizicija predstavlja značajno poboljšanje, posebno za “međugradski saobraćaj”. Pojedinačna cijena autobusa je bila 322.000 eura, što znači da je ovaj cijeli projekat koštao skoro dva miliona eura.

“Predaja autobusa centralnom transportnom menadžmentu baze oružanih snaga predstavlja važan korak modernizacije oružanih snaga. Ova investicija omogućava pravovremeni i, prije svega, prekogranični transport na velike udaljenosti, tokom kojeg vojnici i osoblje čuvaju svoju snagu. Također, oni će činiti i dio rotacije našeg osoblja stranih kontingenta koji se nalaze u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu. U isto vrijeme imat ćemo jeftin i ekološki prihvatljiv prevoz “, rekla je ministrica odbrane Tanner prilikom primopredaje.

Da bi se dodatno poboljšao i optimizirao vozni park, još šest autobusa manjeg dvoosovinskog modela – Lion's Coach R07 – već je naručeno za 2021. godinu. Autobusi se uglavnom koriste za putovanja trupa na radne zadatke, polaganje zakletve, kao i za reprezentativne zadatke straže i druge projekte u zemlji i inostranstvu.

Treća generacija MAN Lion's Coach predstavljena je javnosti na Busworld 2017 u Kortrijku 24. oktobra 2017. godine. Odlikuje se potpuno novim dizajnom u odnosu na svog prethodnika, prepoznatljivim dizajnom koji mu daje moderan i bezvremenski izgled. Lion's Coach u novoj generaciji je dostupan u četiri dužine: 12.101 mm i 13.091 mm kao dvoosovinsko vozilo i 13.361 mm i 13.901 mm kao troosovinsko vozilo. Lion's Coach se također ističe u pogledu inovativnih sigurnosnih rješenja koja pruža za vozače, putnike i ostale sudionike u saobraćaju. MAN Lion's Coach je izuzetno atraktivno, efikasno i pouzdano vozilo.

Treća generacija MAN Lion's Coach autobusa je od svog predstavljanja osvojila i nekoliko nagrada, uključujući “Grand Coach Award” na Busworld 2017, “Busplaner Innovation Prize 2018” u kategoriji “Vozila i vozni park”, “iF Design Award 2018” i “Coach of the Year 2020” na Busworldu 2019 u Briselu.