Naslovnica Novosti BHBus u posjeti kompaniji Ajnur tours

BHBus u posjeti kompaniji Ajnur tours

2566
0
PODIJELI

Popuštnje restriktivnih mjera uslijed korona virusa iskoristili smo da posjetimo i kompaniju Ajnur tours iz Sarajeva. Iako je posjeta i predstavljanje ove kompanije bilo u planu i ranije, ipak je virus poremetio tako mnogo stvari pa i ovo, međutim bolje ikad nego nikad.

Naš domaćin je bio gospodin Omeragić Redžep, a priča kompanije zvanično počinje 01.05. 2019. godine, mada je ideja o pokretanju kompanije dosta starija. Kompanija je svoj “život” započela sa autobusom Neoplan Cityliner, o kojem ste već mogli čitati na našem portalu, a gospodin Omeragić je započeo svoje izlaganje: “Naš prvi autobus je Neoplan kupljen od firme Damy tours. Do kupovine prvog autobusa došlo je kroz saradnju sa Damy toursom i saznanju da oni imaju namjeru prodati autobus, javila se želja da planove koje već dugo želimo da ostvarimo sprovedemo u djelo. Ja sam dugogodišnji vozač i naša porodica je za volanom autobusa od 1979. godine, pa su se tako nekako kockice posložile i započeli smo naš put.”

Na našu konsttaciju d je naziv firme povezan vjerovatno sa porodicom dobili smo odgogovr da je firma nazvana po Redžepovom unuku – Ajnuru. On je još kao mali imao kolekciju autobusa i njima stavljao natpis Ajnur tours, tako da se o imenu nije mnogo razmišljalo i tako je njegova želja sprovedena u djelo.

Kompanija je od svog osnivanja napravila zapažen rezultat pa se javila i ideja o drugom vozilu manjeg kapaciteta, a gospodin Omeragić je dopunio: “Drugo vozilo smo također kupili u Sarajevu, ali kao teretno i onda smo ga sopstvenim rukama i znanjem od teretnog napravili putničko vozilo na šta smo posebno ponosni. Vozilo smo kupili krajem 2019. godine s namjerom da bude spremno za proljeće i početak sezone, ali…”

Kada govorimo o manjim vozilima, tu skoro kao da nema alternative – Mercedes Sprinter je apsolutni vladar, tako da se i ova kompanija opredijelila za ovakvo vozilo. Kupljen je model Sprinter 515 CDI koji je proizveden 2010. godine. Vozila ima motor snage 110 kW (150 KS) i ispunjava Euro 5 normu te je uparen sa ručnim šestostepenim mjenjačem. Vozilo je uređeno i opremljeno na način da zadovolji sve potrebe vanlinijskog turističkog prevoza. Vozilo je bilo bijele boje da bi se ona promjenila u plavu, koja je preslikana sa Neoplana, jer Ajnur tours želi da ima vozni park u jednoj istoj boji. U unutrašnjost se osim vozača udobno može smjestiti 20 putnika u Sege sjedišta. Unutrašnje uređenje, sjedišta i rasvjeta prate vanjsku boju tako da plav boja dominira i u unutrašnjosti. Vozilo posjeduje  CD/MP3/DVD player, monitor, klima uređaj i dodatno Webasto grijanje. Putnici će tokom putovanja biti sigurni, jer svako sjedište ima sigurnosne pojaseve u tri tačke vezanja, a putovanje će biti ugodnije i zahvaljujući individualnom setu iznad svakog sjedišta i USB priključcima.

Pitali smo gospodina Omeragića da li je fokus firme isključivo vanlinijski prevoz ili možda možemo očekivati i pokretanje neke redovne linije, na što smo dobili odgovor da su oni trenutno fokusirani na vanlinijski prevoz i da se to namjerava raditi i u budućnosti. “Kako smo početnici i novi na trzištu posao je krenuo da se razvija zahvaljujući agencijama koje su prepoznale naše zalaganje, trud i kvalitet. Trenutno najbolju saradnju imamo sa agencijom Riho tours kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju. Takodjer imamo dobru saradnju i sa drugim agencijama kao sto su Lets go i Try B&H.

Do korone smo bili zadovoljni sa radom s obzirom kako je već rečeno da smo novi na tržištu. Ali poslije korone… Nije loše, posao je opao, ali se borimo. Nadamo se da ce virus i sva priča oko toga brzo proći i da ćemo moći ponovo bez problema prelaziti granice i putovati. Što se prije to desi, prije ćemo moći da planiramo i nove vozne jedinice. Želimo se zahvaliti i ostalih sarajevskim prevozničkim kompanijama koje nam izlaze u susret i zajedničkim snagama pomažemo jedni drugima. Na kraju, obavezno se želimo zahvaliti i našim putnicima koji nam iz dana u dan daju podršku i ukazuju povjerenje i bez njih ne bi bili tu gdje jesmo” – završio je gospodin Omeragić.

Zahvaljujemo se rukovodstvu kompanije na odvojenom vremenu za naš portal i prilici da prezentuju svoju firmu te im želimo da se što prije i što uspješnije ponovo vrate na ceste i svojim svakodnevnim obavezama!