Naslovnica Novosti VDL Bus & Coach isporučuje električne autobuse u Finsku

VDL Bus & Coach isporučuje električne autobuse u Finsku

811
0
PODIJELI

Koiviston Auto Group u gradovima Lahti i Kuopio, zajedno s VDL Bus & Coachom, poduzima važan korak u razvoju električnog, a time i održivog javnog prevoza u Finskoj. Prema direktoru Samiju Ojamu iz VDL Bus & Coach Finland, isporuka ukupno 31 Citee LLE-115 Electric pokazuje da su “električni autobusi također održiva opcija u gradovima srednje veličine.” 13 Citea LLE Electric bit će isporučeno kompaniji Kuopion Liikenne Oy koja pruža javni prevoz u gradu Kuopio, gradu u unutrašnjosti Finske. U Lahtiju će biti pušteno u rad preostalih 18 Citea LLE Electric. Koiviston Auto Oy odgovoran je za javni prevoz u Lahtiju, koji se nalazi otprilike stotinu kilometara sjeverno od glavnog grada Helsinkija. Izvršni direktor Sami Ojamo iz VDL Bus & Coach Finland: “Vidimo brzi prelazak na električni i održivi javni prevoz u Finskoj. Privilegija je podržati našeg dugogodišnjeg kupca u ovoj tranziciji. Ovaj korak znači da smo u mogućnosti da još više ojačamo svoju poziciju jednog od vodećih dobavljača u Finskoj.” Snažna saradnja Kuopion Liikenne Oy i Koiviston Auto Oy dio su porodične kompanije Koiviston Auto Group. Sa novih 31 Citea LLE autobusa koje će VDL Bus & Coach da isporuči, Koiviston Auto Group će u svojoj floti imati više od 200 ovakvih autobusa. “To je dodatno produbilo snažnu saradnju koju godinama imamo sa VDL Bus & Coachom, evropskim liderom na polju električnih autobusa”, kazao je Antti Unkuri, izvršni direktor Koiviston Auto Group, i nastavio: “Oboje kompanije su porodične, oslanjajući se na iste standarde i vrijednosti. Pogotovo u ovim ranim fazama e-mobilnosti u javnom prevozu podrška VDL-a nam je dragocjena.”

VDl Citea LLE-115 Electric je inovativan, lagani koncept sa niskim ulazom, posebno dizajniran za zahtjevne uslove gradskog i regionalnog transporta. Inovativna metoda konstrukcije rezultira vrlo malom težinom s velikim prednostima, kao što je najmanja potrošnja energije u svojoj klasi te niski troškovi održavanja. Citee za Lahti i Kuopio biće opremljene rasporedom sjedenja 35 + 4, s prostorom za jedna invalidska kolica ili dvoja dječija kolica. Autobusi su opremljeni visokoenergetskom baterijom od 282 kWh za punjenje CCS2 utičnicom u Kuopiou i krovnim pantografom u Lahtiju. Niske temperature zimi koje se mogu spustiti ispod 30 stepeni ili čak hladnije postavljaju visoke zahtjeve na vozila.

Sa osam operativnih kompanija raširenih po Finskoj, Koiviston Auto Group je najveći operater u Finskoj. Porodična kompanija ima oko 1000 autobusa i više od 2300 zaposlenih. Njegov godišnji promet je 200 miliona eura. Sjedište kompanije je smješteno u Lahtiju.