Naslovnica Novosti Voyages Vandivinit kupio dva zglobna električna Heuliez autobusa

Voyages Vandivinit kupio dva zglobna električna Heuliez autobusa

784
0
PODIJELI

Heuliez Bus isporučio je dva zglobna e-autobusa kompaniji Voyages Vandivinit. Prevoznik sa sjedištem u Luksemburgu već je ljetos dobio prvu seriju autobusa na baterije, a to su bili Volvo 7900 Electric. Najveća narudžba koju je Heuliez Bus do sada dobio za zglobni e-autobus došla je iz Holandije gdje će zajedno  sa VDL Bus & Coach i Ebuscom isporučiti 160 električnih autobusa kompaniji Qbuzz. Vrijedno je spomenuti da su e-autobusi proizvođača Heuliez Bus od 2020. godine brendirani kao Iveco E-way asortiman. Iveco E-way, 12 metarski autobus, drži trenutno rekod po pređenim kilometrima, jer je prešao 527 km sa jednim punjenjem.

Vozila isporučena za Voyages Vandivinit opremljena su električnim vučnim motorom od 200 kW i Li-ion NMCG baterijskim sistemom od 250 kWh za mješovitu upotrebu (i punjenje u garaži i brzo punjenje pantografom) radi pružanja proširenog dometa. Nedavno je u Provansi (Francuska) Heuliez Busu dodijeljena narudžba za 50 autobusa na baterije. Ova 12-metarska vozila trebala bi pustiti u rad kompanija Keolis Pays d'Aix u gradskom području Aix-Marseille-Provence do kraja 2022. godine.

Heuliez Bus je također i jedan od tri pobjednika na dosad najvećem tenderu za e-autobuse raspisanim u Evropi, u Parizu, a već isporučuje vozila u francuskom glavnom gradu nakon prethodnog tendera. Početkom 2020. godine Heuliez Bus isporučio je 11 GX 447 Elec u Norveškoj, a velika narudžba je primljena i iz Holandije. Opremljeni NMC baterijom od 350 kWh prilagođenom za punjenje u garaži (baterije za Heuliez e-bus pruža Forsee Power), autobusi se pokreću električnim sinhronim motorom snage 160 kW. Dobavljač motora je BAE Systems, iako treba osigurati opciju Siemensovog centralnog motora, prema informacijama koje je Heuliez Bus objavio krajem 2019. Autobusi se proizvode u fabrici Heuliez Bus u Rorthaisu, gdje je krajem 2019. godine, prije pojave COVID-19, bilo planirano da se u ovoj godini proizvede čak 500 autobusa, od kojih je trećina električna.