Naslovnica Novosti Princeov autobus za turneje ide na aukciju

Princeov autobus za turneje ide na aukciju

905
0
PODIJELI

Legendarni pjevač Prince Rogers Nelson, poznatiji kao Prince, posjedovao je autobus korišten za turneje, koji će biti prodan na aukciji. Prince je preminuo 21. aprila 2016. godine, a iza sebe je ostavio bogato naslijeđe u vidu više od 40 studijskih albuma i ogromnog broja nastupa uživo. On nije bio poznat po strasti prema vozilima, ali je tokom svog života posjedovao mnogo sjajnih automobila uključujući modele BMW-a, klasičnih američkih modela, Bentley pa čak i Hondine motocikle.

U njegovom vlasništvu je bio i autobus Eagle Model 10, koji je u potpunosti modificiran za potrebe pjevača. Luksusni autobus je Prince koristio za turneju Purple Rain Tour 1984. i 1985. godine, a sada će biti prodan na aukciji kuće Mecum u Houstonu, koja se održava od 3. do 5. decembra. Autobus posjeduje sve ono što je bilo vrhunac sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća te predstavlja pravi dom na točkovima. Posjeduje kupatilo, kuhinju, veliki krevet i još mnogo toga. Komercijalno se nikada nije koristio, a jedan od prethodnih vlasnika ga je opremio nekom modernijom tehnologijom koja uključuje veliki TV, bežični internet, dizelski generator, bateriju, napredni sistem grijanja, trozonski klima uređaj i slično.

Autobus pokreće Detroit Diesel 6V92 turbodizelski motor koji razvija 270 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi preko automatskog mjenjača. Kabina vozača je opremljena s dva velika udobna sjedišta poput onih koja se koriste u privatnim avionima.

izvor:klix.ba