Naslovnica Novosti Milano kupuje 100 električnih Solaris autobusa

Milano kupuje 100 električnih Solaris autobusa

780
0
PODIJELI

Kompanija ATM, sa sjedištem u Milanu, odlučila se za aktivacijom klauzule iz ugovora potpisanog prošle godine sa Solarisom i da naruči još 100 električnih autobusa. Originalnih 40 električnih autobusa iz ugovora je već isporučeno. Tako će se u Milanu u budućnosti naći čak 140 električnih Solaris solo autobusa od 12 metara. Solaris će u prvoj polovici 2021. godine isporučiti novonaručenih 100 vozila u italijansku prestolnicu mode. Kada posao bude izvršen u potpunosti, u Milanu će biti ukupno do 275 Solarisovih vozila s nultom emisijom u redovnom saobraćaju.

Prvi električni autobusi – 25 električnih Urbino 12 – pojavili su se u Milanu već 2018. i 2019. godine. “Izuzetno smo sretni što imamo priliku nastaviti saradnju sa ATM Milano isporukama električnih Solaris autobusa. Ovo predstavlja ogromno ulaganje, ne samo u moderan, siguran i udoban prevoz, već prije svega u čist zrak i poboljšanu kvalitetu života”, napomenuo je Alberto Fiore, izvršni direktor Solaris Italia.

Vozila će biti opremljena sa sistemom Mobileye Shield +, koji koristi zvučna i vizualna upozorenja i koji ukazuje na predmete u mrtvom uglu vozača, pokazujući kada vozilo mijenja saobraćajnu traku bez prethodne signalizacije ili signaliziranja da se ne održava odgovarajuća udaljenost od vozila ispred. Drugi sistem posebno za ATM je MirrorEye, rješenje koje će se – radi testiranja – primijeniti u jednom električnom autobusu za Milano. Ovo rješenje sastoji se u zamjeni bočnih retrovizora kamerama koje osiguravaju puno bolju vidljivost, posebno noću i u teškim vremenskim uslovima.

ATM planira da do 2030. godine u potpunosti izbaci dizelske autobuse s ulice, pa s tim u vezi sprovode se uzastopni tenderi kojim će se nabaviti 250 električnih autobusa. Saradnja Solarisa i ATM počela je 2014. godine. Od tada je proizvođač već isporučio 200 vozila, uključujući 25 električnih. “Mogućnost saradnje s tako uspješnim prevoznikom kao što je ATM Milano za nas je neprocjenjivo iskustvo. Čast mi je biti još jednom pozvan da zajedno stvorimo budućnost javnog prevoza u Milanu bez zagađenja i buke”, spomenuo je Petros Spinaris, član uprave za prodaju, marketing i službe za korisnike, Solaris Bus & Coach sp. z o.o. Vrijedno je napomenuti da će se 1000. Solaris električni autobus naći među 100 novonaručenih električnih Urbino 12 za Milano.

Prvi autobus Urbino electric predstavljen je 2011. godine. Od tada je električni Solaris već naručilo gotovo 100 kupaca iz 18 zemalja. 2017. godine Solaris Urbino electric izabran je za najbolji gradski autobus u Evropi. “Elektromobilnost nije prazna fraza. 1000 prodanih električnih autobusa ponosno je postignuće za koje su radili svi zaposlenici naše kompanije. Godinama postavljamo nove standarde gradskog prevoza i imamo stvarni utjecaj na održivi razvoj saobraćaja u gradovima. Sve to ne bi bilo moguće bez povjerenja naših klijenata. Zahvaljujemo!”, završio je Petros Spinaris.