Naslovnica Ekskluzivno Nema predaha: Novi bus i nova linija za Livno-bus

Nema predaha: Novi bus i nova linija za Livno-bus

3989
0
PODIJELI

Uprkos svim problemima koji su zadesile autobusku scenu zadnjih 10 mjeseci, ekipa Livno-busa vrijedno radi na novim projektima. Dva su implementirana sa današnjim danom – novi “konjić” za ergelu Neoplan Cityliner i nova linija iz Livna za Sarajevo. Iako i sami priznaju, da je pandemija i njima uzrokovala brojne probleme i relativne zastoje, ipak su uspjeli da se pregrupišu te da i u ovom teškom vremenu koračaju naprijed.

Prvi projekat koji je završen je nabavka još jednog vozila za svoju flotu. Novi Livnjak je postao Neoplan Cityliner N1216 HD, čiji je prijašnji vlasnik bila kompanija Union Bričić iz Lončara. Svi smo ranije imali prilike vidjeti kako se spomenuta kompanija odnosi prema svojim vozilima, tako da nema sumnje da je i novi Cityliner u floti zaista izvrsno sačuvan primjerak. Ipak, kako smo vas navikli – spomenut ćemo osnovne detalje.

Autobus je 2013 godina i putnicima će maksimalni komfor i udobnost osigurati kombinacija motora od 440 konjskih snaga i automatskog mjenjača sa 12 brzina. O samom vozilu nema se šta puno reći, a da nije već poznato. Neoplanov model Cityliner je poznat kao jedan od najdugovječnijih i kroz brojne generacije najljepši autobus na svjetskoj autobuskoj sceni. O tome svjedoče i brojne nagrade i priznanja. Naravno, kao i sva vozila u floti ove kompanije, i novi Cityliner je već prilagođen standardnoj šemi ove kompanije.

Od ostalog možemo spomenuti da vozilo ima povećani kapacitet rezervaora, da je opremljen sa nešto nižim toaletom kako bi sjedišta na njemu pružila dodatni komfor, te da su sjedišta vozača i suvozača urađena u istoj presvlaki kao i putnička. Unutra ima 47 Kiel Exclussivo sjedišta koja su u kombinaciji tamne kože i tkanine uz obavezni Neoplan logo. Putnicima će tokom putovanja na raspolaganju biti Bosch audio/video oprema, mikrofon, frižider, kuhinja, 19-inčni LCD monitori, sistem klime i grijanja te utičnice 230 V i Wi-Fi.

Drugi projekat je bio pokretanje linije Livno – Sarajevo.

O ovoj liniji nam je rekao malo više vlasnik gospodin Mario Pavlinović. “Linija prema Sarajevu je nešto što su Livnjaci sa nestrpljenjem čekali. Polazak iz Livna je u 7.15 ujutro, a povratak iz Sarajeva u 17:15. Linija ide trasom Kupres-Bugojno-N.Travnik pa autoputem u Sarajevo. Na liniju ide novi autobus, promo cijene karata, odnosno standard koji smo digli dosta visoko u prevozu putnika od samog početka.”, izjavio je Pavlinović. Čast da prvi polazak nove linije odradi dobio je novi MAN Lion's Coach R10, o kome smo također pisali na našem portalu kada je tek stigao.

Naravno neizbježna tema je bila i korona virus te kakvi su dalji planovi kompanije, na što nam je gospodin Pavlinović odgovorio: “Što se tiče Njemačke kao i kod svih ostalih korona i mjere u Njemačkoj dosta su usporile rast putnika, ali smo se na Njemačkoj itekako kvalitetom nametnuli gdje svi naši autobusi imaju besplatan internet, putnici imaju besplatno piće tokom putovanja kao i maske te dezinficijense… Razvijamo vlastitu platformu za online prodaju karata koja ce biti daleko ispred drugih. U narednim danima otvaramo i poslovnicu, info point, za prodaju karata i sve informacije o našim linijama u Livnu. Na linijama koje vozimo najbolja je reklama da svi putnici koji su se jednom vozili vraćaju se i postaju stalni putnici Livno-busa. Za dvije godine rada smo došli na 20 voznih jedinica, i tu ne planiramo stati. Sa smirivanjem situacije slijede nova pojačanja kao i otvaranje linija prem Frankfurtu, Štutgartu, Baselu, a uskoro očekujemo i odobrenje linija prema Hrvatskoj. Neki dugoročniji planovi su izgradnja našeg kolodvora i garaže u Livnu, dakle dalja ulaganja i otvaranja radnih mjesta.”