Naslovnica Novosti Temsa isporučila prve električne autobuse u Švedsku

Temsa isporučila prve električne autobuse u Švedsku

834
0
PODIJELI

TEMSA je isporučila svoje prve električne autobuse – MD9 electriCITY – u Švedsku, privlačeći značajan interes iz cijelog svijeta. Razvijeni od strane TEMSA-inih inženjera i proizvedeni u fabrici u Adani, šest MD9 electriCITY autobusa radit će na otoku Öckerö i okolnim područjima, kao dio cilja kojeg otok želi da ispuni, a to je da se njihov ugljični otisak poništi do 2030. godine.

Švedska postaje vodeća zemlja na polju električnih vozila u svijetu. Vozila su isporučena za Connect Bus, jednog od najprestižnijih lokalnih operatera u regiji s ukupnim voznim parkom od 1.000 vozila, ovi autobusi će se voziti za usluge javnog prijevoza u općini Öckerö. Cevdet Alemdar, ispred kompanije TEMSA, najavio je početak novih procesa u TEMSA-i nakon nedavno završenog prijenosa dionica i rekao: “Ulazimo u period tokom kojeg će TEMSA imati puno jaču strukturu na globalnom tržištu uz partnerstvo Sabancı Holdinga i PPF Grupe. Ovaj izvozni potez prvi je korak nove priče o uspjehu TEMSA-e, koja pruža usluge turskoj industriji više od 50 godina. Vidjeti električna vozila s oznakom TEMSA, kao proizvod turskog inženjeringa, na cestama u Švedskoj bit će nam izvor velikog ponosa i zadovoljstva. Ovaj je izvoz veoma važan korak, prekretnica ne samo za TEMSA, već i za tursku industriju. Kao što svi znamo, Švedska je jedan od vodećih zagovornika smanjenja emisija ugljika u svijetu i ima široko znanje o električnim vozilima. Zaista nam je važno što prvi izvoz električnih autobusa vršimo baš u Švedsku.”

Izvršni direktor TEMSA-e Tolga Kaan Doğancıoğlu objasnio je da je TEMSA jedan od rijetkih svjetskih proizvođača vozila koji nudi široku paletu proizvoda kupcima, uključujući vozila MD9 electriCITY, Avenue Electron i Avenue EV, koja su spremna za serijsku proizvodnju. Dodao je: “Budućnost javnog prevoza oblikuje se u osnovi električnim vozilima. Mi, pak, održavamo naše studije istraživanja i razvoja kako bismo osigurali da smo među kompanijama koje mijenjaju igru ​​u industriji. Postići ćemo veći uspjeh na međunarodnom nivou snagom i motivacijom koju donosi naša nova organizacijska struktura. Napravili smo prvi korak ove ere isporukom šest autobusa MD9 electriCITY u Švedsku.” Doğancıoğlu je napomenuo da su članovi i dužnosnici Upravnog odbora Connect Busa nedavno posjetili pogon u Adani i dobili detaljne informacije o vozilima na licu mjesta.

Regija Öckerö, gdje će se voziti TEMSA MD9 električni autobusi nalazi se u blizini Geteborga, jednog od najvećih švedskih gradova. Vlada Švedske, kao jedna od rijetkih zemalja koja se borila protiv emisije ugljika, posljednjih je godina donijela zakon da bude ugljično neutralna do 2045. godine. U tom kontekstu, javni prevoz električnim vozilima jedan je od najvažnijih poduhvata u Evropi. Općina Öckerö poduzela je cilj švedske vlade korak dalje. Općina želi postati zeleno središte s nultom emisijom ugljika do 2030. godine. Lokalna općina već je pokrenula inicijativu za zamjenu svih vozila namijenjenih javnom prevozu električnim vozilima.

Kao dio tog programa, MD 9 electriCITY, nudi kapacitet od 59 putnika, a vozilo je u potpunosti dizajnirano, razvijeno i proizvedeno u TEMSA-i. Svojom strukturom s dvoja vrata pruža mogućnost brzog protoka putnika. Ima domet od 400 km koji pruža Li-ion baterija od 230 kWh koja ima vrijeme punjenja pet sati. Kratki video o ovom modelu možete pogledati na linku ispod:
https://www.facebook.com/temsaofficial/videos/198178471881101