Naslovnica Novosti Hópbílar preuzeo pet novih troosovinskih VDL Futura FMD2-148

Hópbílar preuzeo pet novih troosovinskih VDL Futura FMD2-148

669
0
PODIJELI

Isporukom pet autobusa Futura FMD2-148 vozila, VDL Bus & Coach debitovao je i u javnom i međugradskom prevozu na Islandu. Ovo je prekretnica na više načina, jer se odvija u saradnji s novim kupcem – Hópbílarom iz Hafnarfjörðura.

“Iako su naši autobusi već dugi niz godina poznati prizor na islandskim cestama, nikada prije nije isporučena Futura FMD2 na Islandu”, kazao je Pieter Gerdingh, poslovni menadžer VDL Bus & Coach, te nastavio: “Ponosni smo što ovim multifunkcionalnim autobusima možemo još više doprinijeti da ovaj prekrasan otok učinimo još dostupnijim posjetiteljima i stanovnicima. Još uvijek mlada saradnja s VélRásom, našim distributerom na Islandu, već donosi plodove. Naša je ambicija ostati i dalje tržišni lider i privući više novih kupaca u naš cjelokupni portfelj.”

Kompanija Hópbílar, iz Hafnarfjörðura, ove godine slavi 25. godišnjicu rada. Kompanija je dugo bila glavni igrač na Islandu, aktivna u javnom i međugradskom prevozu u cijeloj zemlji. Hópbílar sarađuje s međunarodnim turističkim agencijama, kao i avionskim i kompanijama za krstarenje. Njihov vozni park sastoji se od više od 110 vozila, uključujući visokopodne autobuse, gradske autobuse i mini/midi autobuse. Mnogi od njih pogodni su za prevoz osoba u invalidskim kolicima. Na Islandu je ovo postalo sve važnije pitanje posljednjih godina. Prema Gerdinghu, “naša se strategija, koja se usredotočuje na lagane autobuse i održivost, savršeno uklapa u Hópbílarove ambicije. Na primjer, njihovi su vozači osposobljeni za ekološku vožnju, a vlasnici Hópbílara veoma svjesno rade na daljnjem smanjenju svog ugljičnog otiska.”

“Hópbílar se od početka usredotočio na smanjivanje negativnog utjecaja naših operacija na okoliš”, objašnjava voditelj nabave Örn Óskarsson. “Imajući to na umu, 2003. godine implementirali smo sistem upravljanja okolišem u skladu sa zahtjevima norme ISO-14001. To nas obvezuje na odabir dobavljača na temelju našeg usredotočenosti na okoliš. Znamo da je VDL Bus & Coach jedan od najvećih proizvođača autobusa u Evropi i da proizvode dobre autobuse. Ali oni su i jedan od najvećih proizvođača električnih autobusa u Evropi, što jasno pokazuje njihov naglasak i interes za pitanja zaštite okoliša. Iako se nismo odlučili za električne autobuse, VDL dijeli ovaj ekološki interes s Hópbílarom i to je bio važan faktor u našoj odluci.”

Pet vozila VDL Futura FMD2-148 isporučena su u najdužoj dostupnoj verziji: 14,8 metara. Neki od njih bit će opremljeni liftom za invalidska kolica. Visina poda od 1.250 mm nudi jednostavan ulaz i izlaz. Vozila će raditi uglavnom na jugu i jugozapadu Islanda na različitim linijama koje povezuju glavni grad Reykjavik i okolna područja. Uz to, redovito će putovati i u drugi islandski grad Akureyri, na sjeveru zemlje. Future će također biti raspoređene na linijama prema jugu, do trajekta koji vozi do otoka Vestmannaeyjar.