Naslovnica Novosti Kanton Sarajevo kupuje bjeloruske trolejbuse

Kanton Sarajevo kupuje bjeloruske trolejbuse

832
0
PODIJELI

Odlazeći ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem je potvrdio da je odlučeno da kupe trolejbuse bjeloruske kompanije BKM Holding (Belkommunmash). Napomenuo je da je sada na potezu Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

“Ovdje smo u potpunosti, upravo po EBRD procedurama okončali javni poziv, izabrani su ponuđači, kompanija BKM Holding iz Minska, Bjelorusija. Ugovor je spreman, nalazi se kod banke. Čekamo sada šta će EBRD. Mi se ipak nadamo da će biti po planu i da će ugovor biti potpisan, kako je i planirano, polovinom ovog mjeseca. Rok isporuke je 16 mjeseci, s tim što bi prvi novi trolejbusi trebali stići u toku 2021. godine. Nadamo se da će tako i biti”, izjavio je Kalem za agenciju FENA.

Nije precizirao o kakvim trolejbusima je riječ, jer navedena kompanija iz Minska proizvodi četiri modela ovakvog vozila. Riječ je o modelima 321, 333, 420 i 43303. Dva su savremenijeg dizajna, dok su 333 i 43303 zglobni trolejbusi. Detalji o specifikacijama ovih vozila dostupni su i na zvaničnoj web stranici BKM Holdinga.

Za kupovinu 25 ovih trolejbusa bit će izdvojeno 15 miliona eura. U galeriji ispod možete vidjeti koji trolejbusi su u kombinaciji za GRAS i Kanton Sarajevo.

izvor:klix.ba