Naslovnica Novosti Svih 90 električnih Solaris Urbino 12 autobusa stiglo u Berlin

Svih 90 električnih Solaris Urbino 12 autobusa stiglo u Berlin

616
0
PODIJELI

Solaris je objavio da je dovršio isporuku 90 električnih autobusa Urbino 12 za Berliner Verkehrsbetriebe (BVG). Ovo je bio jedan od najvećih ugovora za električne autobuse u Evropi i najveći ugovor za poljskog proizvođača u Njemačkoj do sada. Berlin sada u svojoj floti ima ukupno 123 električna autobusa Solaris. Narudžba od 90 vozila osigurana je u ljeto 2019.

U drugoj polovici decembra Solaris je dovršio treću po veličini narudžbu za električne autobuse u svojoj historiji i jednu od najvećih u Evropi u isto vrijeme. U junu 2019. godine operater javnog prevoza iz Berlina naručio je 90 električnih 12-metarskih autobusa Urbino 12. Svih 90 vozila sada je u redovnom radu, a vrijedno je spomenuti da Berlin cilja da do 2030. godine ima 20% autobusa s nultom emisijom.

Vozila imaju baterije s ukupnim nominalnim kapacitetom od 300 kWh. Pune se pomoću plug-in sistema. Svaki od 90 autobusa koje je naručio BVG može prevesti do 65 putnika. Električni Solaris autobusi opremljeni su, između ostalog klima uređajima sa CO2 toplotnom pumpom, CCTV kamerama i USB priključcima dostupnim putnicima. Uz to, kamera za okretanje olakšava vozaču prilikom skretanja udesno, što dodatno povećava sigurnost pri manevrisanju u gradskom saobraćaju.

Solaris je vodeći evropski pružatelj usluga e-mobilnosti kada je u pitanju javni prevoz. Od svih proizvođača, Solaris se u prva tri kvartala 2020. godine pohvalio najvećim udjelom (gotovo 25%) novoregistriranih autobusa s električnim pogonom u zapadnoj Evropi, prema podacima iz Chatrou – CME Solutions. U tom periodu je na ulice evropskih gradova izašlo 242 najmodernija električna autobusa Urbino. Do sada je proizvođač autobusa svojim njemačkim klijentima isporučio preko 180 vozila, između ostalog, u Berlinu, Dresdenu, Hamburgu, Frankfurtu, Hannoveru, Nürnbergu, Offenbachu i Würzburgu. Trenutno se izvršava više ugovora, tako da ovaj broj nije konačan.