Naslovnica Novosti Tri njemačka grada naručila 16 električnih VDL autobusa

Tri njemačka grada naručila 16 električnih VDL autobusa

632
0
PODIJELI

Isporukom ukupno 16 električnih autobusa u različite gradove, VDL Bus & Coach pomaže da javni prevoz u Njemačkoj bude još održiviji. Sa 7, 6, odnosno 3 VDL Citee, Plön, Völklingen i Neuss odlučuju ostvariti svoje ambicije za održivijim gradom i prevozom u narednim godinama.

Izvršni direktor Boris Höltermann iz VDL Bus & Coach Deutschland GmbH vidi jasan trend: “Kako postaje dostupno sve više subvencija, izbor za kupovinu autobusa s nultom emisijom postaje sve lakši. To će omogućiti ne samo velikim već i manjim gradovima da postignu željeno ozelenjavanje brže i učinkovitije. Ovo je važan razvoj za VDL Bus & Coach zbog svog kontinuiteta i širenja. Svoje iskustvo kao evropski predvodnik nastojimo koristiti što je šire moguće.”

Do oktobra 2022. godine VDL Bus & Coach isporučit će električne autobuse Plönu, gradu u sjevernonjemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein. Narudžba podrazumjeva sedam Citea SLF-120 Electric, koje će se puniti preko noći u garažama. Kapacitet baterija je 350 kWh. Tokom sljedeće tri godine šest Citea također će krenuti cestom u Völklingenu. Ovaj grad u Saarlandu imat će na raspolaganju pet Citea SLF-120 Electric i jednu zglobnu Citeu SLFA-180 Electric. I ovi autobusi će se puniti preko noći u garažama. VDL Bus & Coach isporučit će i dvije Citee SLF-120 Electric i jednu Citeu SLFA-180 Electric za Stadtwerke Neuss, u blizini Düsseldorfa. Pored standardnog priključka za punjenje, ovi autobusi će biti opremljeni i pantografom za punjenje tokom rada na liniji.

Plön, Völklingen i Neuss pridružuju se gradovima Münster, Köln, Osnabrück, Oberhausen-Bottrop, Leipzig i Kiel, koji već svakodnevno daju doprinos cilju VDL Bus & Coacha u Njemačkoj: “Aiming for Zero”. Od prvih pet VDL Citea SLF-120 Electric za Münster 2015. godine, do danas je u Njemačkoj isporučeno više od 100 potpuno električnih vozila. “Naša saradnja s ove tri nove lokacije pokazuje da imamo povjerenje gradova i općina koje se zalažu za održiviji javni prevoz. Da bismo mogli optimalno služiti svojim kupcima i korisnicima na području e-mobilnosti, imamo jak tim koji radi s našeg mjesta u Bürenu. To uključuje 20 stručnjaka na području savjetovanja, obuke, post-prodaje i usluga. Na ovaj način možemo ponuditi cjelovit paket koji uključuje saradnju s profesionalnim partnerima na području tehnologija punjenja i infrastrukture.” – završio je Höltermann.

Utjecaj COVID-19 na javni prevoz i turizam je značajan. VDL Bus & Coach također se morao prilagoditi novoj stvarnosti. Klaas Mulder, voditelj prodaje za autobuse i javni prevoz VDL Bus & Coach: “Jasno je da je potražnja za autobusima naglo opala kao rezultat pandemije koronavirusa, ali rješenja i dalje tražimo u saradnji s kupcem. Na primjer, nedavno smo uveli cjelovit set preporuka za asortiman Futura i Citea koji će smanjiti rizik od onečišćenja tokom putovanja.” Mulder vidi dovoljne mogućnosti na njemačkom tržištu, kako kratkoročno tako i dugoročno: “Razmislite o našem Medibusu, koji se trenutno koristi u opsežnoj studiji Instituta Robert Koch (RKI) o širenju COVID-19 u Njemačkoj. Ali također vidimo sve veću potražnju za našim Futura FDD2, dvospratnim autobusom koji je u potpunosti razvijen i izrađen za upotrebu u javnom prevozu. Mogu se ponuditi razna rješenja, uključujući invalidska kolica i mjesta za stajanje te ugradnju toaleta za invalidska kolica.”