Naslovnica Novosti Rheinbahn Düsseldorf preuzeo prve električne autobuse Irizar

Rheinbahn Düsseldorf preuzeo prve električne autobuse Irizar

534
0
PODIJELI

Rheinbahn Düsseldorf počeo je sa preuzimanjem deset električnih autobusa naručenih u proljeće 2019. godine. Četiri električna autobusa kompanije Irizar e-Mobility, preko njemačkog partnera Ferrostaala, nedavno su stigla na odredište i počela s radom u njemačkom gradu. Očekuje se da će ostali početi s radom početkom ove godine. Kupovinu ovih vozila finansirala je vlada pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Prva četiri autobusa za prevoznika Rheinbahn odobrena su za rad i koristiti će se na liniji 726, koja povezuje Volmerswerth i Carlstadt. Očekuje se da će se ostali autobusi koristiti na lijevoj obali Rajne na liniji 833 između Oberkassela i Neussa početkom 2021. godine, nakon što budu odobreni i završene potrebne probne vožnje.

Rheinbahn je istakao da je u ovaj projekat za 10 električnih autobusa i pripadajuću infrastrukturu za punjenje i radionice uloženo oko 8,4 miliona eura. Ugovoreni Irizar ie autobus predstavlja novu generaciju Irizara i2e, koji radi u nekoliko gradova od 2014. godine. Autobusi se u potpunosti napajaju električnom energijom. S kapacitetom baterije od 300 kWh, autobusi imaju domet od oko 150 kilometara. Baterije se mogu napuniti snagom do 150 kilovata, što znači da se vozilo u potpunosti može napuniti za manje od tri sata. Infrastruktura za punjenje autobusa nalazi se u garažama kompanije. Novi e-autobusi nude 34 sjedišta i 29 mjesta za stajanje, kao i dva višenamjenska prostora za putnike s invalidskim ili dječjim kolicima te sklopivu rampu za lakše ukrcavanje i spuštanje. Kožna sjedišta, USB utičnice za punjenje i klima uređaj pružaju posebnu udobnost putnicima. Treba napomenuti da Irizar e-Mobility nudi usluge prodaje i post-prodaje električnih autobusa i infrastrukture za punjenje na tržištima Njemačke, Austrije i Švicarske putem Ferrostaal Equipment Solutions. Električni autobusi proizvode se u Irizarovoj fabrici e-mobilnosti u Aduni, prvoj takve vrste u Evropi.

“Korištenjem vozila bez štetnih emisija poput ovih vrhunskih e-autobusa, činimo još jedan korak prema ambicioznom cilju klimatske neutralnosti za Düsseldorf do 2035. godine. Finansiranje od strane vlade Sjeverne Rajna-Vestfalije potiče nas i podržava na našem putu da unaprijedimo saobraćaj modernim i inteligentnim rješenjima. Snažno ćemo raditi u Düsseldorfu na provedbi daljnjih inovativnih projekata”, naglasio je lord gradonačelnik dr. Stephan Keller.