Naslovnica Novosti BYD dobio tender za 100 električnih autobusa u Torinu

BYD dobio tender za 100 električnih autobusa u Torinu

571
0
PODIJELI

Torino je početkom 2020. godine objavio tender za nabavku 100 električnih gradskih autobusa, a sada je poznato da će dobavljač vozila bizi BYD. Na tender su stigle dvije ponude – od Yutonga i BYD-a. Yutong (sa svojim partnerom Aresom) prvobitno je dobio tender, ali je njegova ponuda otkazana zbog birokratskih problema. Zbog toga je kompanija za javni prevoz GTT (Gruppo Torinese Trasporti) objavila da je ugovor službeno dodijeljen kompaniji BYD i da je dana prva narudžba za 50 vozila. Prvi autobusi trebali bi stići u aprilu ove godine.

BYD je već prisutan u glavnom gradu Pijemonta i u drugim gradovima u regiji. Vozila će biti 12-metarski standardni autobusi na baterije i opremljeni za punjenje preko noći. Ukupna vrijednost okvirnog sporazuma iznosi 72 miliona eura. Od toga 48 miliona za autobuse, 11 miliona za desetogodišnje održavanje, a preostalih 13 miliona eura planirano je za zamjenu baterija, po cijeni od 130 000 eura za svaku jedinicu. Životni vijek baterije ne bi trebao biti manji od 400 000 km, što otprilike odgovara periodu od osam godina s obzirom na prosječnu udaljenost od 50 000 km/godina.

“Dolaskom prve serije od 50 novih električnih autobusa, upotreba vozila Euro II postat će prošlost, a flota kompanije GTT uključivat će 100 električnih vozila, 250 na prirodni plin i gotovo 300 ICE autobusa najnovije generacije. Uzimajući u obzir i tramvajske linije, ukupno će se 40% pređenih kilometara u jednoj godini u potpunosti voziti električnom energijom, što je izvrstan rezultat, ne samo u Italiji nego i u prostoru EU.” – poručili su iz kompanije GTT.