Naslovnica Novosti Scania isporučila autobuse na LNG pogon u Italiju

Scania isporučila autobuse na LNG pogon u Italiju

639
0
PODIJELI

Italijani očigledno vole eksperimentisati sa raznim opcijama na prevozu putnika, što predstavlja odličnu poslovnu priliku za mnogo proizvođača. A to se posebno odnosi na kompaniju TPER iz Bolonje, koja u svojoj floti ima autobuse koji za pogon koriste dizelske, hibridne, električne i plinske agregate.

Nakon prošlogodišnje isporuke hibridnih Mercedes Citara te električnog midibusa Iveco, na red su došli i popularni “plinci”. Scania je krajem decembra kompaniji TPER, koja upravlja gradskim prevozom u Bologni i okolici, isporučila 15 Interlink LD LNG autobusa, a radi se o prvim linijskim autobusima s pogonom na ukapljeni prirodni plin u Evropi.

Model Interlink LNG predstavljen je još na IAA salonu u Hannoveru 2018., a sada se konačno našao i u upotrebi. Nije slučajno da se radi o Bolonji budući je to grad s najvećom flotom hibridnih autobusa te 311 autobusa s pogonom na CNG. Sada je zelena flota proširena sa 15 Scania Interlink LD LNG autobusa čija dva posebna rezervoara (556 litara s lijeve i 452 litre s desne strane) mogu primiti dovoljno goriva za više od 1.000 km vožnje. Autobus može primiti do 71 putnika, a 55 mjesta su sjedeća.

Nije nevažno i to da Italija ima najveću mrežu LNG punionica, jer se tamo nalazi njih 56 od ukupno 200 koliko ih je u Evropi. Cijela investicija je ok 3,7 miliona eura pri čemu je TPER uložio 90% vlastitih sredstava, a ostalih 10% je iz državnih fondova.

izvor:kamion-bus.hr