Naslovnica Novosti Mohlins Bussar dobio preko 100 međugradskih autobusa

Mohlins Bussar dobio preko 100 međugradskih autobusa

949
0
PODIJELI

Daimler Buses oduševljen je najvećom narudžbom iz Švedske ikad: Ukupno 112 međugradskih autobusa Mercedes Intouro (106 vozila) i Setra 416 LE MultiClass business (6 vozila) isporučeno je kompaniji Mohlins Bussar u Švedskoj. Od januara 2021. švedska će kompanija upravljati autobusima zajedno sa svojim kooperantima, Gimo Buss & Taxi i Högbergs Bussresort, u regiji Upplands län, na sjeveru Stockholma. Uglavnom će se koristiti kao školski autobusi, ali i na prigradskim linijama.

Oba tipa autobusa imaju zajedničke karakteristike, na primjer udobno sjedenje na udaljenosti od 710 mm između sjedišta i sigurnosnim pojasevima u tri tačke vezanja, uređaj za blokadu paljenja alkolok, kameru za vožnju unazaa i lift za korisnike invalidskih kolica. Međugradski autobus Setra ima niskoulazni dizajn s preklopnom rampom za invalidska kolica na zadnjim vratima. Svih 112 autobusa kombinira kompaktni Mercedesov OM 936 redni motor snage 220 kW (299 KS) i potpuno automatizirani mjenjač Mercedes GO 250-8 PowerShift. Motori se pokreću ekološki prihvatljivim gorivom od hidrogeniziranog biljnog ulja (ukratko poznato kao HVO).

Privatna kompanija Mohlins Bussar iz mjesta Ljusdahl u srednjoj Švedskoj tradicionalno se oslanja na autobuse Mercedesa. Otprilike polovica flote od oko 160 vozila nosi trokraku zvijezdu. Dugoročna saradnja prvenstveno se temelji na visokopodnim vozilima. Sada se flota proširila i na međugradske autobuse. Ergiz Esen, izvršni direktor tvrtke EvoBus Sverige, izjavio je: “Ključ takve dugoročne i uspješne veze ne leži samo u kvaliteti naših autobusa, već i u servisu nakon prodaje. Tu smo za naše kupce kad god im zatrebamo”. Robert Mohlin, izvršni direktor Mohlins Bussar, je nadopunio: “Pokretanje nove linije u ovo doba korone bilo je novo iskustvo za nas. Isporuke vozila bili su veliki izazov, ali Daimler Buses je reagovao odlično i sva vozila isporučio na vrijeme.”

Daimler Buses već je nekoliko godina tržišni lider u Švedskoj za autobuse bruto težine iznad osam tona. Osnova za to dosad je bila njegova uloga kao dugogodišnjeg broja jedan u visokopodnim i turističkim autobusima s markama Mercedes i Setra. Daimler Buses sada sve više širi svoju poziciju i u segmentu vozila za redovne linije, a ova narudžba je upečatljiv je signal u tom pogledu.