Naslovnica Novosti Karsan predstavio prvi turski autonomni autobus

Karsan predstavio prvi turski autonomni autobus

1000
0
PODIJELI

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na sastanak kabineta došao je prvim turskim autonomnim autobusom bez vozača, a koji su razvili inžinjeri u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA). Erdogan je na Twitter nalogu podijelio snimke zabilježene tokom testne vožnje u kojoj je i sam učestvovao.

“Na sastanak kabineta idemo Atak Electricom, prvim autonomnim autobusom, kojeg su razvili turski inžinjeri”, naveo je Erdogan. Erdogan je tokom kasnijeg obraćanja na predstavljanju izrazio uvjerenje da će kompanije koje su prozivele autonomni električni autobus stvoriti jedan brend kada je riječ o serijskog proizvodnji i da će to biti dobro za promociju zemlje.

Radi se o autobusu proizvođača Karsan, a model je baterijama pogonjeni model Atak Electric. Ovaj autobus ima domet od 300 kilometara zahvaljujući svojim Li-Ion baterijama od 220 kWh. Baterije se mogu napuniti za pet sati izmjeničnom strujom ili za tri sata istosmjernom strujom. Vozilo je dugo 8,3 metra i ima kapacitet više od 50 putnika.

Autonomni Karsan Atak Electric je upotpunosti svjestan svoje okoline, jer će otkrivati ​​pokretne i stacionarne predmete puno preciznije od ljudskih osjetila zahvaljujući svojim raznim senzorima, računarskoj snazi ​​u vozilu, tehnologiji HD-Map i softverskoj platformi za autonomnu vožnju. Ostale značajke električnog vozila uključuju nadgledanje stanja na cestama, reagiranje na prepreke, određivanje kada skrenuti ili promijeniti traku, uz mogućnost postavljanja unaprijed definirane određene rute.

Karsan je već započeo masovnu proizvodnju ovog autobusa. Još jedan turski proizvođač autobusa – Otokar, također je prošlog mjeseca testirao svoj autonomni električni autobus.