Naslovnica Novosti GAZelle City: Autobus godine u Rusiji

GAZelle City: Autobus godine u Rusiji

804
0
PODIJELI

GAZelle City osvojio je nagradu “Autobus godine” u izboru najboljih komercijalnih vozila u Rusiji. Zbog pandemije koronavirusa ove godine, dobitnici prestižne nagrade za komercijalna vozila proglašeni su online.

Veliki ruski proizvođač komercijalnih vozila GAZ započeo je proizvodnju minibusa GAZelle City u proljeće prošle godine. Ovaj autobus je najnoviji član porodice GAZelle Next, koji je proizvode još od 2014. godine.

GAZelle City ima niski pod, stajaću površinu u sredini putničkog prostora, pneumatski sistem ulazne platforme i široka dvostruka vrata. Ovaj model pruža visok nivo udobnosti, posebno za ulazak putnika sa ograničenom pokretljivošću u autobus i iz njega. Autobus može primiti do 22 putnika, uključujući 17 mjesta za sjedenje i još pet za stajanje. Model GAZelle City ima ojačani okvir sa niskim ulazom na sredini, zadnju osovinu povećane nosivosti i učinkovite prednje i zadnje disk kočnice.

Dimenzije autobusa – 6,6 metara dužine i 2,5 metara širine – omogućavaju lahko manevrisanje na uskim gradskim ulicama ili u gustom saobraćaju. Ovaj model pokreće Cumminsov motor zapremine 2,8 litara koji daje oko 140 konjskih snaga. “Niskopodni autobus GAZelle City postao je jedan od najuspješnijih novih proizvoda 2020. godine. Povećana potražnja za takvim vozilima u ruskim gradovima održava sve veću pažnju vlasnika i autoprevoznika prema udobnosti putnika sa smanjenom mogućnošću kretanja, starijih osoba i korisnika invalidskih kolica. Naša zajednica posvećuje sve više pažnje ljudima s posebnim potrebama, a GAZ autobusi nude rješenja za takve izuzetne promjene.” – rekao je Vadim Sorokin, predsjednik GAZ grupe na prijemu nagrade.

izvor:proauto.ba