Naslovnica Novosti Strazbur dobio 10 Irizar ie autobusa

Strazbur dobio 10 Irizar ie autobusa

663
0
PODIJELI

Sredinom januara u Strazburu, na liniji br. 10., pušteno je u rad deset vozila Irizar, odnosno električnih autobusa. Još 15 će ih se pridružiti floti CTS (Communauté des Transports Strasbourgeois) tokom ovog mjeseca, a po tenderu, preostala 24 električna autobusa trebaju biti isporučena u maju. Tender za električne autobuse je dobio Irizar, a ugovor o isporuci je potpisan u oktobru 2020. godine i u njemu je objašnjena dinamika isporuke vozila. Također, u toku je isporuka i 12 Alstom Aptis autobusa ovom francuskom gradu.

Ova nova 12-metarska vozila imaju troja vrata, od kojih su dva tipa “Metro”. Autobusi su opremljeni sa 23 sjedišta i sa dva prostora za invalidska kolica te električnom rampom koja olakšava pristup korisnicima invalidskih i dječijih kolica. Ovaj model autobusa je opremljen i sa sistemom zvučnog upozorenja AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) koji je u skladu s propisima R138.

Baterije koje su ugrađene u krov vozila, a razvija ih i proizvodi Irizar e-mobility. Elektronika i komunikacijski sistemi, kao i glavne komponente, također razvija Irizar Grupa. Post-prodajnom uslugom upravljat će lokalni tehnički stručnjaci i osoblje, čime će se pridonijeti stvaranju boljeg radnog okruženja, jer će biti zaposleni lokalni radnici i stručnjaci.