Naslovnica Novosti Volánbusz naručio 204 MAN Lion’s City zglobna autobusa

Volánbusz naručio 204 MAN Lion’s City zglobna autobusa

802
0
PODIJELI

Već nekoliko godina Volánbusz Zrt. oslanja se na autobuse iz MAN Truck & Bus. Sada je mađarska prevoznička kompanija naručila 204 gradska autobusa tipa MAN Lion’s City G (A23). Od ljeta ove godine autobusi će putnike sigurno i udobno voziti do odredišta širom Mađarske.

Lokalni javni prevoz autobusom igra važnu ulogu u mobilnosti u Mađarskoj. Mnogi ljudi redovno koriste autobus, bilo da žive na selu ili u gradovima. Da bi pružio još veću sigurnost i udobnost, Volánbusz je od MAN Truck & Bus naručio ukupno 204 gradska autobusa tipa Lion’s City G (A23). U decembru 2020. godine dr. Zoltán Pafféri, predsjednik izvršnog odbora Volánbusz Zrt., Beatrix Magyar, izvršna direktorica Volánbuszpark Kft, zajedno s Martinom Strierom, izvršnim direktorom MAN Truck & Bus u Mađarskoj i Hoyosom Györgyom, direktorom prodaje autobusa u kompaniji MAN Hungary potpisali su ugovor. Volánbusz će dobiti ukupno 72 autobusa, dok će Volán Buszpark Kft uzeti 132 autobusa. Od ljeta 2021. zglobni autobusi počet će služiti na međugradskim linijama u javnom prevozu u cijeloj zemlji.

Zahvaljujući svojoj dužini od 18 metara, MAN Lion’s City G (A23) nudi mjesta za do 55 sjedećih putnika i dovoljno prostora u unutrašnjosti. “Pružanje dovoljno prostora trenutno postaje mnogo važnije u doba pandemije koronavirusa. U našim zglobnim autobusima putnici su sposobniji držati distancu jedni od drugih” – kazao je Rudi Kuchta, iz divizije autobusa pri MAN Truck & Bus, prije nego što je nastavio: “Radimo na pretpostavci da će se sigurnosni zahtjevi putnika i želja za više prostora zbog koronavirusa povećavati u budućnosti. Odabirom vrhunskih MAN zglobnih autobusa, Volánbusz ispunjava tu želju koju imaju mnogi putnici.”

Mađarska kompanije je također uzela u obzir osobe s invaliditetom i starije putnike pa su niskopodni autobusi opremljeni rampom za invalidska i dječija kolica. Također, imaju snažni klimatizacijski sistem, elektronski informativni sistem za vozača, brojač putnika i razne sisteme za pomoć u segmentu sigurnosti. “Volánbusz je svojom misijom udovoljio i najvišim zahtjevima, podigao vlastite standarde i osigurao da putovanja putnika budu sigurna i ugodna u svakom trenutku” – završio je Rudi Kuchta.

Najsavremenije zglobne autobuse pokreću učinkoviti dizelski motori s 360 KS (265 kW) koji su u skladu s Euro 6 emisijskim standardom. Automatski mjenjač EcoLife sa šest brzina garantuje glatke vozne osobine i što manju potrošnju goriva. Mađarski Volánbusz već dugi niz godina vjeruje autobusima MAN Truck & Bus. “Jako smo sretni što Volánbusz sada želi ove autobuse i što ćemo im isporučiti svoje gradske autobuse” – izjavio je Martin Strier, dodajući: “Ova kompanija samo prošle godine je naručila 29 Neoplan Tourlinera. 2019. godine isporučena su im 43 Tourlinara, u 2018. taj je broj bio 31, a kupljeno je još 30 autobusa u 2017. godini. To je sjajna priča o uspjehu, na što je naš tim u Mađarskoj veoma ponosan! ” Zamjena dijela voznog parka jedna je od mjera koja će osigurati da javni prevoz bude moderan i održiv, pomažući u provedbi mađarske strategije za autobuse.