Naslovnica Novosti Tri eletrična eCitaro autobusa isporučeni za aerodrom u Nici

Tri eletrična eCitaro autobusa isporučeni za aerodrom u Nici

772
0
PODIJELI

Transdev Alpes Maritimes i aerodrom Nica (Nice Côte d’Azur Airport), drugi po veličini aerodrom u Francuskoj, rade zajedno od novembra 2019. godine. Saradnja je poboljšana i isporukom prve serije od tri električna autobusa, koja će ova kompanija dati na raspolaganje aerodromu. Autobusi Mercedes eCitaro prevozit će putnike sedam dana u sedmici, od 04:30 do 00:30, između terminala i parkinga. Predstavljen u septembru 2018. godine, serijska proizvodnja Mercedes eCitara započela je nekoliko mjeseci kasnije, a između kraja 2018. i početka 2019. godine izvršene su prve isporuke.

Ovaj tehnološki izbor dio je šireg plana koji je aerodromu Nica omogućio da postane prvi u Francuskoj koji je postigao neutralnost ugljika u okviru programa akreditacije ugljika u aerodromima. S dometom od 160 km (ili osam sati rada) i dužinom od 12 metara, ovi shuttle autobusi će moći primiti oko 90 ljudi. eCitaro smanjuje emisiju stakleničkih plinova za 250 tona ekvivalenta CO2 i znatno smanjuje zagađenje bukom.

U Francuskoj je u septembru 2020. godine, Rennes Métropole objavio rekordnu narudžbu za 92 električna autobusa Mercedes eCitaro, investicija vrijedna 60 miliona eura.