Naslovnica Novosti Dodatni Solaris trolejbusi stižu u Brašov

Dodatni Solaris trolejbusi stižu u Brašov

979
0
PODIJELI

Rumunski grad Brašov je od Solarisa naručio 25 trolejbusa Solaris Trollino 18. Na osnovu ugovora, poljski proizvođač će kupcu isporučiti zglobne, niskopodne trolejbuse i trolejbuse bez emisije u roku od 12 mjeseci. Vrijednost ugovora iznosi oko 19 miliona eura.

U decembru su Solaris i općina Brašov potpisali ugovor o isporuci 25 trolejbusa Solaris Trollino 18. Vrijedno je spomenuti da je u julu 2020. Solaris dovršio isporuke po ranijoj narudžbi – za 26 vozila ove vrste. Ulaganje u moderna i ekološki prihvatljiva vozila Solarisa omogućit će prevozniku iz Brašova da izmjeni i značajno proširi cijelu flotu trolejbusa koja se trenutno koristi. Uz to, Trollino će zamijeniti dizelske autobuse na novim trolejbuskim linijama pokrenutim u gradu.

Glavna svrha projekta koji sufinancira EU je smanjenje emisija onečišćujućih tvari u centru grada. Trollino 18 su potpuno tiha vozila bez emisija štetnih plinova. Modeli koje je naručio Brašov bit će opremljeni električnim motorom snage 240 kW. Zahvaljujući opremanju vozila baterijama, moći će preći određenu udaljenost linije bez veze s vučnom linijom. Na primjer, u slučaju nestanka električne mreže moći će sigurno izaći iz raskrsnica.

U svojoj narudžbi grad Brašov stavio je na prvo mjesto stavio udobnost i sigurnost putnika, kao što je to učinio s ekološki prihvatljivim rješenjima. Sva Trollino vozila bit će opremljena učinkovitim sistemom klimatizacije putničkog prostora. Trolejbusi će imati i video nadzor, informativne displeje sa linijama i USB punjače pomoću kojih će putnik moći napuniti svoj telefon ili tablet. 18-metarski Trollino moći će prevesti do 133 putnika, uključujući 41 sjedećeg.

Brašov je jedan od pet gradova u Rumuniji koji ima Solarisova vozila bez štetnih emisija – trolejbuse i električne autobuse. Od 2002. godine proizvođač je rumunskim prevoznicima isporučio gotovo 300 vozila, uključujući preko 100 vozila modela Trollino i 41 električni autobus s baterijama Urbino 12.