Naslovnica Novosti Autotroleju stiglo još 10 CNG autobusa

Autotroleju stiglo još 10 CNG autobusa

1062
0
PODIJELI

Na riječkom Korzu predstavljeno je još 10 od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta “Jačanje sistema javnog prevoza” za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.Ovih 10 novih solo autobusa kao pogonsko gorivo koriste komprimirani prirodni plin (CNG). Riječ je o vozilima Iveco Crossway Low Entry, gradsko-prigradskog tipa, kapaciteta 76 putnika, ukupne vrijednosti oko 2.8 miliona eura sa pdv-om.

EU projekt “Jačanje sistema javnog prevoza” obuhvaća modernizaciju postojećeg voznog parka s ukupno 32 nova autobusa, a uključuje i uvođenje informativnih displeja na autobuskim stajalištima, postava pametnih semafora na raskrsnicama te izrada mobilne i web aplikacije kojom se najavljuju dolasci autobusa. Ciljevi projekta su unaprjeđenje kapaciteta i povećenje brzine putovanja, smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti saobraćaja, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prevozu u odnosu na privatna mala vozila te prilagođavanje EU standardima uvođenje modernih sistema obavještavanja putnika.

Sredstva za projekt “Jačanje sistema javnog prevoza” osigurana su iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 10,7 miliona eura, od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose oko 7,2 miliona eura.

Podsjetimo, sredinom februara ove godine predstavljeno je sedam zglobnih niskopodnih autobusa gradskog tipa marke MAN Lion's City G, kapaciteta 143 putnika i ukupne vrijednosti gotovo tri miliona eura. Potom je u martu u rad pušteno 10 novih dizel minibus vozila Otokar Navigo C, koji imaju kapacitet 47 putnika i raspolažu s 21 sjedećim mjestom. Ukupna vrijednost im je oko 1,3 miliona eura sa pdv-om. Također, u sklopu spomenuta 32 vozila, u saobraćaj će uskoro biti pušteno i preostalih pet solo prigradskih autobusa.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ja kazao kako je specifičnost novih autobusa pogon na komprimirani prirodni plin. KD Autrolej i Grad Rijeka do sada su nabavili i u saobraćaj pustili 40 novih autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljiv stlačeni prirodni plin (SPP)CNG plin, a sve s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Do sada je nabavljeno 20 solo vozila, 10 minibusa, 8 zglobnih, te 2 midibusa ukupne vrijednosti od skoro 10 miliona eura. “Ostalo nam je još pet autobusa koji će stići u naredne dvije sedmice i time smo zaključili ovaj projekt koji se realizira putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. Lani smo predstavili 22 autobusa koji su također nabavljeni evropskim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Možemo reći da smo u dvije godine nabavili 54 nova autobusa, što je gotovo pola svih autobusa koje Autotrolej ima i time značajno povećali standard naših sugrađana u javnom gradskom prevozu. Posebnost ovih autobusa je da pokazuju privrženost Rijeke i Autotroleja pa na sebi imaju simbol HNK Rijeka i natpis Zajedno smo Rijeka. Vjerujem da će dugo i sretno voziti kao što će i Rijeka dugo i sretno igrati na nogometnim terenima”, rekao je gradonačelnik te dodao kako će se nabava autobusa nastaviti i u narednom periodu i time u potpunosti obnoviti vozni park Autotroleja.

Sa predstavljenih novih 10 solo CNG autobusa, vozni park KD Autotrolej ukupno ima 50 vozila koji kao pogonsko gorivo koriste CNG plin. KD Autotrolej trenutno raspolaže sa 156 vozila, a nabavkom ovih nova vozila prosječna starost voznog parka KD Autotroleja iznosit će 6 godina. KD Autotrolej obavlja prevoz putnika na 17 gradskih, lokalnih i na 33 prigradske, županijske linije. Na dnevnoj bazi radnim danom na gradskim linijama se obavi 1183 polazaka, dok se na prigradskim linijama odvozi 855 polazaka.

izvor:www.fiuman.hr