Naslovnica Novosti Volvo 9700 DD dobitnik Nagrade za održivost

Volvo 9700 DD dobitnik Nagrade za održivost

1207
0
PODIJELI

Žiri stručnjaka nagradio je Volvo 9700 DD, novi premium model u segmentu autobusa za velike udaljenost, međunarodnom Nagradom za održivost u organizaciji magazina Busplaner. Žiri je svoju odluku donio na osnovu inovativnog aerodinamičkog koncepta smanjenja potrošnje goriva i opciji upravljanja vozilom na sintetičkim gorivima ili biogorivima.

“Volvo 9700 DD tek je nedavno lansiran na evropsko tržište i veoma smo zadovoljni što su se stručnjaci fokusirali i na njegovu održivost i na prednosti produktivnosti, jer je to dobro za naše kupce i društvo u cjelini”, kazao je Niklas Orre, potpredsjednik prodaje u Volvo Buses. Volvo Buses se fokusiraju na održive koncepte što se tiče mobilnosti gradskih i međugradskih autobusa te autobusa za duge udaljenosti. Andreas Scheuer, njemački federalni ministar saobraćaja, također je naglasio veliku važnost teme u svom pozdravnom obraćanju: “Autobusi su ključni za održivu mobilnost. Današnja vozila na mnogo načina već ispunjavaju sutrašnje zahtjeve za mobilnošću.”

Volvo je dobio nagradu u kategoriji velikih autobusa za Volvo 9700 DD, koji je predstavljen u februaru ove godine. Žiri stručnjaka pohvalio je vrhunski dvospratni autobus za njegov inovativni aerodinamički koncept, koji omogućava značajno smanjenje goriva potrošnja. Uz to, 11-litarski Volvo motor u Volvu 9700 DD može raditi ne samo na fosilno gorivo već i na sintetičko (HVO) i biološko (RME) gorivo, što rezultira smanjenjem emisije CO2 između 40% i 80%.

“Iznimno smo ponosni što je naš novi premium model nagrađen od strane respektabilnog žirija”, rekao je Gerd Schneider, generalni direktor Volvo Busse Deutschland. “Održivost je kamen temeljac naše korporativne filozofije i mi zauzimamo holistički pristup. Od internog smanjenja vlastitog utjecaja, preko pomaganja našim kupcima i partnerima da ograniče njihov utjecaj smanjenom potrošnjom goriva, učinkovitijim radom i prelaskom na obnovljiva goriva ili elektrificirana rješenja.”