Naslovnica Novosti Škoda i Temsa otpočeli saradnju na proizvodnji autobusa

Škoda i Temsa otpočeli saradnju na proizvodnji autobusa

1047
0
PODIJELI

Škoda Transportation ulazi na tržište autobusa, a prva vozila je naručila vojska Republike Češke.

Grupacija Škoda Transportation, proizvođač tramvaja, vozova, lokomotiva, metroa, trolejbusa i elektro autobusa, ulazi na tržište dizel autobusa. Prvih šest autobusa, sa nazivom D'COACH, sa dizel motorima je naručila vojska Republike Češke. Glavne dijelove će isporučiti sestrinska fabrika u Turskoj – Temsa. Ministarstvo odbrane će nabaviti šest autobusa u turističkoj izvedbi za dalja putovanja, a ukupna investicija je oko 1,17 miliona eura. Tanya Altmannová, iz kompanije Škoda Transportation, je press agenciji ČTK izjavila da sa ovim proširenjem ponude vozila Škoda želi da se namete i na evropskom tržištu autobusa na dizelski pogon.

“Osnovne komponente će isporučiti kompanija Temsa iz Turske, a u Pilsenu će Škoda završiti nadogradnju unutrašnjosti, adaptaciju prema zahtjevima naručioca i vizuelni dizajn vozila”, naveo je glasnogovornik grupacije Jan Švehla. Investicioni fond PPF kao 90-postotni vlasnik Škode Transportation je prošlog novembra preuzeo 50-postotni udio u kompaniji Temsa, glavnom turskom proizvođaču autobusa i lahkih teretnih vozila. “Sada klijentima nudimo kompletan portfolio drumskih vozila za gradski, prigradski, međugradski i turistički saobraćaj. Konkretno od trolejbusa, klasičnih i zglobnih, preko elektrobusa sve do efikasnih autobusa sa dizel motorima. Uz to još osiguravamo klijentima i sve post-prodajne usluge”, završila je Altmannová.

Vozila će isporučiti Škoda Electric iz Pilsena, kćerka-firma Škoda Transportation i ujednom proizvođač trolejbusa i elektrobusa, u dvije ture, a očekuje se da će isporuke biti gotove za šest mjeseci. Radi se o turističkim autobusima dužine od 12 metara sa motorom DAF MX-11 koji ima snagu od 330 kW tj. 450 KS. Ispunjavaju ekološku normu Euro 6 i opremljeni su automatskim ZF mjenjačem. Prva dva autobusa će raspolagati sa 51 mjestom za putnike, dok će preostala četiri autobusa imati nešto luksuzniji raspored od 44 sjedišta. “Vozila Škoda D'COACH će raspolagati čitavom sigurnosnom i komfornom opremom prema najmodernijim standardima. Sjedišta su prilagođena za dalja putovanja i putnicima će nuditi maksimalan nivo komfora,” naveo je Švehla i nastavio: “Dio opreme podrazumijeva također i malu kuhinju, dva frižidera i veliki prostor za prtljag. Vozači će biti oduševljeni i adaptivnim tempomatom.”