Naslovnica Novosti Minhen testira Hyundai Elec City Fuel Cell Bus

Minhen testira Hyundai Elec City Fuel Cell Bus

504
0
PODIJELI

Hyundai Motor Europe, zajedno sa prevoznicima u javnom transportu Busbetrieb Josef Ettenhuber GmbH (Ettenhuber) i Geldhauser Linien- und Reiseverkehr GmbH & Co. KG (Geldhauser), započeo je testiranje autobusa sa gorivim ćelijama, Elec City Fuel Cell Bus u realnim uslovima vožnje.

U narednih nekoliko sedmica, njemački prevoznici će naizmjenično uključivati po dva autobusa Elec City Fuel Cell u svoje svakodnevne transportne zadatke, pa će Hyundai na taj način dobijati povratne informacije o mogućnostima korištenja takvih autobusa na evropskom tržištu. Naime, autobusi Hyundai Elec City Fuel Cell su već tržišno dostupni u Koreji, i njih 108 se svakodnevno koristi, još od 2019. godine. Hyundai osim ova dva autobusa, u evropske testove tokom ove godine planira uvrstiti još četiri, sa kojima će obavljeti demonstracione vožnje, te prikupljati povratne informacije od vozača i putnika, a u Hyundaiju očekuju da će ovakvi autobusi biti efikasno i ekološki pogodno rješenje za komercijalni transport putnika.

Autobus Elec City Fuel Cell je opremljen sa gorivim ćelijama ukupne snage 180 kW (2 x 90 kW), elektromotorom snage 180 kW, te sa pet rezervoara za vodik, smještenih u krovnu konstrukciju, ukupnog kapaciteta 34 kg vodika, što omogućuje doseg od oko 500 km. Simbolično, primopredaja autobusa obavljena je na OMV stanici za punjenje vodikom u Wendlingu (Bavarska).

“Sa tehnologijom gorivnih ćelija, Hyundai Motor pokazuje kako serijski proizvedeni autobusi Elec City Fuel Cell mogu pomoći u smanjenju emisije CO2, a istovremeno pružaju mobilnost bez zagađenja. Izvođenje ovih probnih vožnji pomoći će nam da dalje razvijamo svoja vozila kako bi udovoljili zahtjevima evropskih kupaca”, rekao je Martin Zeilinger, izvršni potpredsjednik i voditelj tehničkog odjeljenja komercijalnih vozila Hyundai Motor Europe.

izvor:kamioni.ba