Naslovnica Novosti BYD isporučio prve električne autobuse u Finsku

BYD isporučio prve električne autobuse u Finsku

797
0
PODIJELI

Nobina, jedan od glavnih operatora javnog prevoza u Finskoj i nordijskoj regiji, pustila je u rad 43 najnovija modela 15-metarskih električnih autobusa kompanije BYD. isporuka također prvi put označava prisutnost BYD-a na finskom autobuskom tržištu. Inicijalna isporuka čini dio ukupne narudžbe Nobine za 119 BYD eBusa, a ovo je prvi put i da najnoviji 15-metarski model ulazi u komercijalne operacije.

Nova flota raspoređena je na linijama ove kompanije u gradu Turku na jugozapadnoj obali Finske. Preostalih 76 BYD eBusa dostavit će se sredinom augusta u Nobininu radnu jednicu u regiji Helsinki, s modelima koji uključuju novi 15-metarski eBus, najprodavaniji BYD-ov 12-metarski model, najnoviju BYD-ovu 13-metarsku izvedbu i 18-metrski zglobni model.

Nobina je tako postala prvi operater javnog prevoza u Evropi koji je u rad pustila najnoviji BYD-ov 15-metarski, troosovinski, nisko ulazni električni model eBusa. Vozilo nudi 47 + 3 sjedišta, a ukupni kapacitet putnika je veći od 90. Najnovija generacija BYD baterija od željeznog fosfata isporučuje domet s jednim punjenjem od 400 km pod uvjetima SORT testa. Predgrijavanje cijelog putničkog prostora pruža ugodniju klimu za putnike i vozača, dok potpuno zatvorena kabina za vozača nudi zaštitu od COVID-19.

Ovih 119 BYD eBusa za Nobinu dodatno naglašava položaj BYD-a kao najpoželjnijeg dobavljača električnih autobusa u nordijskoj regiji, s preko 500 vozila isporučenih ili naručenih s operaterima javnog prevoza u preko 20 gradova širom Skandinavije. Zajedno sva BYD vozila u nordijskoj regiji do sada su prešla preko 25 miliona električnih kilometara, pružajući impresivno smanjenje emisije CO2 od 25.000 tona.

Danas Nobina upravlja s preko 200 BYD eBusa u gradovima širom Švedske, Norveške i Finske. Nedavno je BYD isporučio eBuse Nobini za usluge u gradu Piteå na sjeveroistoku Švedske, gdje 13 BYD 12-metarskih modela pruža izvanredne performanse. Piteå je najsjevernije mjesto u Evropi na koje su isporučeni BYD eBusevi i oni često, zbog blizine arktičkog kruga, rade na temperaturama ispod nule i u uslovima smrzavanja.