Naslovnica Novosti Bern naručio 36 Volvo hibridnih autobusa

Bern naručio 36 Volvo hibridnih autobusa

609
0
PODIJELI

Nakon što je od Irizara naručio 14 električnih autobusa bez emisije u 18-metarskoj zglobnoj verziji, operator javnog prevoza Bernmobil naručio je i od Volvo Buses potpuno hibridna zglobna i solo vozila. Pojedinačna narudžba od 36 hibridnih električnih autobusa sa samopunjenjem najveća je takva za Volvo autobuse u Švicarskoj.

Autobusi Volvo 7900 S-Charge bit će isporučeni od januara 2022. do juna 2022. godine. Novi autobusi Volvo S-Charge znatno će smanjiti buku i emisiju stakleničkih plinova u gradu te će imati potpuno električni pogonski sistem, omogućavajući autobusima duže putovanje u načinu nulte emisije. Inteligentno zoniranje upravljat će hibridnim načinom vožnje vozila, pružajući najveću operativnu fleksibilnost voznog parka i uklanjajući buku i emisije u unaprijed definiranim područjima. Markus Anderegg, tehnički direktor Bermobil, je kazao: “Volvo 7900 S-Charge savršeno udovoljava našim operativnim i tehničkim zahtjevima. Veliki kapacitet, ukupni troškovi vlasništva, izvrsna servisna podrška i zreo koncept zoniranja i samopunjenja učinili su za nas razliku.”

Jean-Pierre Roemer iz tvrtke Volvo Buses Switzerland izjavio je: “Volvo 7900 S-Charge jedan je od naših najčišćih autobusa koji generira do 40% niže emisije CO2 od usporedivog dizelskog autobusa. U Bernu će se emisije CO2 smanjiti za gotovo 50 tona godišnje. Uz podršku Volvovog geofencijskog sistema, ‘Volvo Zone Management’, vozilo se može programirati za vožnju u električnom načinu rada u zonama s niskim emisijama ili u područjima u kojima će to biti najkorisnije za zajednicu, poput autobuskih stajališta i gradskih centara.”

Volvo 7900 S-Charge predstavljen je 2020. godine i koristi zrelu hibridnu tehnologiju koja se uvelike poboljšala posljednjih godina. Ne zahtijeva infrastrukturu za punjenje, jer se sistem za oporavak energije autobusa koristi za punjenje baterija tokom rada. Autobus može voziti samo na električnu energiju na udaljenostima do jednog kilometra i brzinama do 50 km/h. To dovodi do značajne uštede goriva, kao i do smanjenja buke i emisije CO2.

Bernmobil je započeo zamjenu svojih dizelskih autobusa 2006. godine. Emisije buke i stakleničkih plinova već su značajno smanjene na širem području Berna. Ušteda goriva veća od 35% ostvarena je i s postojećom flotom Volvo Hybrid u Bernu. Autobusi Volvo 7900 S-Charge za ovu narudžbu Bernmobila bit će proizvedeni u proizvodnom pogonu kompanije Volvo Buses u Wroclawu u Poljskoj i bit će spremni za isporuku od decembra 2021. godine.