Naslovnica Novosti Hrvatska: Otvaranje unutrašnjeg tržišta prevoza putnika

Hrvatska: Otvaranje unutrašnjeg tržišta prevoza putnika

740
0
PODIJELI

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske krenulo je u dodatno otvaranje unutrašnjeg tržišta, odobravanjem ukrcaja i iskrcaja putnika na linijama međunarodnog autobuskog prevoza.

Pojednostavljeno rečeno, sada će se putnici koji, primjerice, iz Osijeka putuju u Varaždin ili iz Splita u Zadar moći ukrcati u autobus koji iz Osijeka ili Splita vozi za Beč ili Berlin. Takva mogućnost dosad nije bila moguća, čime su putnici bili zakinuti, a njihova mobilnost bila ograničena.

Treba reći kako je Uredba o prevozu putnika u međunarodnom cestovnom prometu u Hrvatskoj na snazi još od 2017. godine, pa je jedno vrijeme bio dopušten ukrcaj i iskrcaj putnika na autobusima na međunarodnim linijama unutar Hrvatske. No, pojedini autobuski prevoznici tu su mogućnost zloupotrebljavali, pa je Ministarstvo tu mogućnost na neko vrijeme suspendiralo.

U Ministarstvu prometa tvrde da će ova promjena dovesti do većeg nivoa kvalitete i niže cijene usluge za putnike na domaćim i međunarodnim autobuskim linijama. Predsjednica Turističke zajednice Vukovara, Marina Sekulić, rekla je da svakako podržava ovakvu odluku i smatra da će ona sigurno omogućiti dolazak većeg broja turista u Vukovar. No, nisu svi oduševljeni, a odluka je kod nekih autobuskih prevoznika koji obavljaju prevoz samo unutar Hrvatske već unijela nervozu.

Čak se spominju i neki prosvjedi, dok u Ministarstvu tvrde kako za tim nema nikakve potrebe. Uostalom, svi prevoznici su tako sad na otvorenom tržištu, i za putnike se treba prije svega izboriti kvalitetom usluge.

izvor:transportmagazin.hr