Naslovnica Novosti Malbork dobio električne Solaris autobuse

Malbork dobio električne Solaris autobuse

679
0
PODIJELI

Solaris je dovršio ugovor potpisan u julu prošle godine za isporuku šest električnih autobusa Urbino 12 za poljski grad Malbork. Isporučeni autobusi započet će elektrifikaciju gradskog javnog prevoza. Od sada će građani Malborka imati koristi od tihih i energetski učinkovitih električnih autobusa Solaris. Ovo ulaganje u električna vozila stavila je Malbork na mapi evropskih gradova koji koriste električne autobuse i teže ka čišćem okolišu. Službenoj primopredaji autobusa prisustvovali su, između ostalih, Marek Charzewski, gradonačelnik Malborka, predstavnici kompanije MZK Malbork i predstavnici Solarisa. Ovi novi e-autobusi pridružili su se floti autobusa Solaris, od kojih su neki na ulicama grada još 2012. godine. “Presretan sam što sudjelujemo u procesu uvođenja vozila s nultim emisijama u lokalnu gradsku saobraćajnu mrežu grada Malborka. Ovaj je postupak od ogromne važnosti ne samo za putnike, već i za sve stanovnike. Savremeni prevoz trebao bi biti tih, čist i siguran. Vjerujem da će Urbino električni modeli uvelike pridonijeti tom cilju”, rekao je Petros Spinaris, član uprave Solaris Bus & Coach sp. z o.o. za prodaju, marketing i korisničku službu.

Isporučena vozila opremljena su Solaris High Energy baterijama ukupnog kapaciteta 240 kWh. Konstrukcija autobusa omogućit će i sporo i brzo punjenje. Danju će se autobusi brzo napuniti obrnutim pantografima, postavljenim na terminalu Piaski i terminalu na općinskom groblju. Na kraju svakog dana bit će priključeni na punjenje u garažama. Svaki autobus može primiti do 26 sjedećih putnika. Sistem praćenja i vrhunski informativni sistem za putnike osigurat će sigurno putovanje. Udobnost putnika osigurat će najmodernija klimatizacija, a električna osovina s dva integrirana elektromotora pojedinačne snage 125 kW osigurat će glatku vožnju bez pretjeranih vibracija kako za vozače tako i za putnike.

Solaris je vodeći pružatelj usluga e-mobilnosti kada je riječ o javnom prevozu kako u Poljskoj, tako i u Evropi. Sve više evropskih prevoznika odlučuje elektrificirati svoje vozne parkove, a Poljska je na 5. mjestu Evropske unije kada je u pitanju broj električnih autobusa koji saobraćaju u gradovima.