Naslovnica Ekskluzivno Livno bus: Rast kompanije evidentiran kroz nabavku još dva busa

Livno bus: Rast kompanije evidentiran kroz nabavku još dva busa

1526
0
PODIJELI

U proteklih par dana kompanija Livno bus preuzela je dva nova autobusa koja su ojača postojeću flotu ili da kažemo – livanjska ergela je porasla za još dva grla. Konstantni rast i napredak kompanija je posebno pokazala prošle godine kada je u jeku pandemije preuzela dva nova autobusa, a slično se nastavilo i ove godine.

Kompanija na čelu sa vlasnikom Mariom Pavlinovićem i vrijednim ostatkom ekipe stalno nešto novo radi i planira pa se shodno tome i flota mora povećavati kako bi se planovi ispunili i na sve upite kvalitetno odgovorilo. Ovaj put se radi o dva autobusa i to nov Mercedes Sprinter 519 CDI i MAN Lion's Coach iz 2019. godine.

U ovom predstavljanju prednost ćemo dati manjem članu. Ovo je drugi Sprinter u firmi i ako na prvi pogled identičan prvom, paket opreme je ipak nešto drugačiji. Novi Sprinter je opremljen sa LED svjetlima, svjetlima za maglu koja imaju funkciju i ugaonih svjetala, fabričku kameru za vožnju unazad, Mercedesov motor snage 190 KS koji ispunjava Euro 6 norme te 7G Tronic automatski mjenjač.

Impresivna oprema se posebno nastavlja unutra koja daje opšti utisak da se radi o odlično opremljenom vozilu spremnom za svaki izazov i vid vožnje. Odmah s ulaza vidimo da je vozilo opremljeno sa frižiderom i fabričkim MBUX sistemom koji kombinuje informacije o vozilu, prikaz kamere kada vozilo ide unazad, Bluetooth, radio i navigacije. Sjedište vozača je u komfornoj izvedbi, a volan multifunkcionalni za lakše operacije. Pored retardera, tu je i set najnovijih sigurnosnih sistema razvijenim od strane Mercedesa, te sistemi klime i grijanja kako bi svim putnicima bilo ugodno u svakom trenutku.

Pošto je vozilo rađeno isključivo po zahtjevima gospodina Pavlinovića ne treba da čudi da preovladavaju narandžaste nijanse koje se nalaze svuda po vozilu. Pod je urađen u imitaciji parketa, a osim vozača u unutrašnjost se može udobno smjestiti još 20 putnika na ugodnim VIP sjedištima visoke kvalitete i udobnosti. U unutrašnjosti dominira i veliki logo kompanije u zadnjem dijelu, baš kao i na stoliću iza vozača. Putnicima će na raspoalganju biti utičnica od 230 V, USB priključci na svim sjedištima, multisetovi iznad svakog reda sjedišta, LCD monitor, DVD player, mikrofon te višestruka unutrašnja rasvjeta.

Nezaobilazan detalj na svim vozilima Li-Busa su livanjski divlji konji, pa je tako bilo i ovaj put uz dodatak selektora Hrvatske reprezentacije u fudbalu Zlatka Dalića, rođenog Livnjaka, na zadnjem dijelu vozila. Staklena elektro suvozačka vrata sa niskim stepeništem, ratkape, hrom set – brave i retrovizori te prohromski roll barovi su dodatno unaprijedili vanjski atraktivni izgled vozila.

Drugo vozilo je kako smo spomenuli MAN Lion's Coach koji je također personaliziran sa vanjske strane. Ovaj put se radi o MK Vukovi iz Livna, koji ove godine proslavljaju jubilej od 20 godina postojanja, a gospodin Pavlinović kao veliki lokal-patriota i ljubitelj domaćeg, odlučio se da na ovaj način čestita taj jubilej i osigura dodatnu promociju za MK Vukove.

Što se tiče tehničkih karakteristika, vozilo je preko tek preko 105.000 km, a pogoni ga domaći MAN motor snage 338 kW/460 KS u kombinaciji automatskog mjenjač MAN TipMatic sa 12 brzina. Vozilo ispunjava Euro 6 norme, a perfektan vizuelni identitet, pored LED svjetala najnovije generacije, zaokružuju Alcoa DuraBright felge. Vozilo je opremljeno rezervoarom kapaciteta 705 litara.

Vozački prostor je klasični MANovski uz par zanimljivh detalja. Pored multifunkcionalnog volana i ergonomski postavljenih prekidača, može se primjetiti i da vozač ima zaista mnogo prostora za ostavu ličnih stvari. Sjedište je u luksuznijoj varijanti kože i tkanine proizvođača Isringhausen sa klimatizacijom. Naravno, vozilo je opremljeno brojim sistemima aktivne i pasivne pomoći (LGS (Lane guard system), EBA (Emergency brake assist), MAN EfficientRoll sistem, MAN EfficientCruise sistem, TPM sistem nadzora pritiska u gumama, MAN Attention Guard sistem itd.) koji će pomoći vozaču tokom vožnje i dati dodatnu sigurnost na putovanju. Vrijedi spomenuti i panoramsku kameru te kameru za nadzor drugih vrata, kao i linijski displej na prednjoj strani vozila.

U unutrašnjost se osim vozača i suvozača može smjestiti 49 putnika na izuzetno dobrim Exclussivo Plus sjedištima koja su u kombinaciji tkanine i kože. Znak MAN se nalazi na svim sjedištima, a ispod sjedišta su i utičnice od 230 V. Putnicima će na raspolaganju biti i toalet sa ugrađenim senzorom za dim, a zanimljivo je da je toalet kao i vozačka kabina opremljena posebnim Winter paketom. Za temperaturu u vozilu zadužena je Konvekta klima, a putnicima će na raspolaganju biti i frižider smješten u prednjem dijelu vozila.

Što se tiče audio/video opreme putnici će uživati u odličnim rješenjima koje pruža MMC sistem Multi Media Coach Advanced (7” touch screen zaslon, navigacija Evropa, AUX-in i USB priključci) sa Bluetooth funkcijom za spajanje 2 mobitela. Tu se nalaze još i dva mikrofona Bosch, a Bosch su i LCD monitori od 19 inča i to jedan naprijed fiksni, dok se drugi nalazi na sredini vozila i on je preklopni na električn pogon.

Livno bus konstantno radi na unaprijeđenju i proširenju svoje usluge, pa se može očekivati još nekih novina u skorije vrijeme. Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Livno bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima, a vama preporučujemo mega-galeriju dva nova vozila.