Naslovnica Ekskluzivno Sjaj Maglaj: Uz jubilej rada i nova Setra

Sjaj Maglaj: Uz jubilej rada i nova Setra

1570
0
PODIJELI

Maglajska kompanija Sjaj i u ovoj post-koronskoj godini nastavlja sa sjajnom pričom. I tako već cijelih 25 godina ta sjajna priča traje. Sada već davne 1996. godine, gospodin Mujo Kamarić je osnovao kompaniju pod današnjim imenom. Za potrebe prevoza je nabavljen jedan Mercedes O303 i prva sjajna priča je započela. Nakon toga stiže i prva Setra u kompaniju, model 212 H, tako da se već od ranih godina ističe privrženost EvoBus grupaciji. Kompanija je krenula sa redovnim i vanrednim prevozom, a nakon 25 godina kompanija Sjaj može da se pohvali da u sklopu kompanije posluju autobuska stanica, mjenjačnica, benzinska pumpa, hotel, auto škola i turističku agencija. Također, pri kompaniji posluju i dodatne djelatnosti kao što su prodaja i iznajmljivanje stanova, proizvodnja električne energije, prodaja peleta, samouslužna autopraonica i tehnički pregled.

A ima li boljeg načina od proslave bitnog jubileja autobuske kompanije od kupovine autobusa? Naravno da nema! S tim u vezi, čast da bude “jubilarni” autobus u ovoj kompaniji dobila je Setra 415 GT-HD. I to ne bilo kakva, nego ona sa oznakom Final Edition. Više detalja o samom autobusu dao nam je Benjamin Hozić, menadžer turizma u kompaniji Sjaj Maglaj.

Hozić je odmah na početku istakao da se radi o vozilu sa oznakom Final Edition što znači da je među zadnjim napravljenim i da je već u njoj dosta opreme od serije 500 te nastavio: “Vozilo je u odličnom vizuelno-tehničkom stanju i prethodno je imalo samo jednog vlasnika, što nam je jako bitno. Putnici su odlično reagovali na našu Setru 416 HDH tako da pri izboru narednog autobusa nismo puno birali, nego smo poslušali naše putnike. Autobus je kupljen u Setri u Minhenu i eto tako se posložilo da ovaj autobus dođe uz za nas ovaj jako bitan jubilej”.

Pošto će zelena Setra 416 HDH zadržati epitet “Kraljice”, ovaj autobus možemo prozvati “Mala Kraljica”, a ona je proizvedena 2013 godine. Opremljena je Mercedesovim motorom snage 440 konjskih snaga u kombinaciji sa ručnim mjenjačem koji ima šest brzina. Naravno, motor ispunjava Euro 6 norme ispušnih gasova. Sa vanjske strane je uočljiva naljepnica Final Edition, uz ksenon svjetla i naravno, prepoznatljive natpise i oznake kompanije Sjaj Maglaj. Vozilo je u Maglaj stiglo sa oko 427.000 pređenih kilometara.

Vozaču je na raspolaganju multifunkcionalni kožni volan sa sjedištem visoke udobnosti i ergonomski postavljenim prekidačima. Pošto vozilo dolazi iz EvoBus grupacije, koja je na glasu po svojoj udobnosti, ali i po sigurnosnim značajkama. Novi član flote Sjaj je opremljen sa disk kočnicama, elektronskim kočionim sistemom (EBS), sistemom protiv blokiranja točkova (ABS), sistemom protiv proklizavanja točkova (ASR) i elektronskim programom stabilnosti (ESP). Osim ovih sistema, “Mala Kraljica” se može pohvaliti i sistemima aktivne sigurnosti kao što su Lane Assistant, koji upozorava vozača da li vozilo izlazi iz trake, Front Collision Guard (FCG) – sistem koji prati vozilo ispred i po potrebi sam koči da se izbjegne sudar te Active Assist Assist (ABA) – sistem koji je u industriji poznat kao napredni sistem za kočenje u nuždi. Za potrebe odmora tokom vožnje, vozaču je na raspolaganju i kabina za spavanje smještena iza zadnjih vrata.

Kompletna unutrašnjost je kao kod modela iz serije 500, a dominiraju luksuzna Voyage sjedišta u kombinaciji crno-crvene tkanine i kožnih naglavaka. Ukupni kapacitet vozila je 49 + 2 + 1. Putnicima će na tokom vožnje na raspolaganju biti toalet, kuhinja i frižider, a da vrijeme prođe što kraće pomoći će i Bosch audio/video oprema. Također, pravu temperaturu će osiguravati snažni sistem klimatizacije i dodatnog grijanja. Dugo putovanje će osigurati i rezervoar kapaciteta 600 litara. Od ostalog možemo istaći da vozilo ima četiri utičnice za struju smještene po jednu u prednji dio vozila, stepenice, bunkere i kabinu za vozača.

Gospodin Hozić je rekao da uprkos svemu kompanija je postala prepoznatljiv brend u BiH te da su se iako u teškim uslovima zadnje dvije godine bile ipak uspješne kada se uzme kompletna situacija u ovoj branši. “Mi nastavljamo dalje sa našim planovima, a oni će biti uglavnom bazirani na turizmu. Također, evo mogu da vam otkrijem da ćemo u budućnosti planirati i nabavku spratnog autobusa kao i jedne Setre 500 serije da nastavimo tradiciju Setrinih vozila u floti kompanije Sjaj”, završio je Hozić.

Ekipa portala BHBus.ba želi iskoristiti ovu priliku i da kompaniji Sjaj Maglaj čestita 25. godina uspješnog rada u BiH te da im poželimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!