Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Neoplan Cityliner pojačanje za kompaniju Karupović

EKSKLUZIVNO: Neoplan Cityliner pojačanje za kompaniju Karupović

1246
0
PODIJELI

Kompanija Karupović d.o.o. iz Turbeta kod Travnika je odavno poznata kao kompanija na izuzetno dobrom glasu kada se radi o vanrednom prevozu. U sklopu kompanije radi i turistička agencija Divan. Ipak, ono po čemu su prepoznatljivi zadnjih 20-tak godina su Neoplan autobusi. Neoplani posljednje generacije u vozni park Karupovića su krenuli dolaziti 2012. godine i to je bio znak da ovaj prevoznik pokreće svojevrsnu zlatnu revoluciju u svom voznom parku, zbog boje vozila. Kompanija Karupović je jedno vrijeme mogla da se pohvali sa čak četiri Neoplana posljednje generacije, čime se nije mogla porediti ni jedna druga kompanija u Bosni i Hercegovini.

Kao i sve kompanije, tako je i ovoj kompaniji korona-virus poremetio rad u velikoj mjeri te planirane cikluse obnove voznog parka. Sa popuštanjem mjera i kretanjem vanrednih vožnji, kompanija je uspjela da se vrati “na kolosijek”, pa je ove godine zabilježen ipak dobar rezultat. Da se planovi povećavaju i poboljšavaju najavljuje i najnovija akvizicija u ovoj kompaniji – Neoplan Cityliner! Ono što je interesantno spomenuti je činjenica da je vozilo sa Individual paketom opreme.

Naš domaćin, Fadil Karupović, nam je na početku razgovora rekao: “Uprkos koroni radili smo dobro pa je kruna rada ove godine i novo vozilo. Uprkos teškoj situaciji u turizmu i finansijskim problemima moramo gledati naprijed i koračati u korak sa vremenom. Za naše putnike želimo obezbjediti sigurna i kvalitetna vozila kao i do sad te se nadamo normalizaciji situacije u proljece.”

Sam model Citylinera nije potrebno posebno predstavljati pošto predstavlja pravi klasik među autobusima. Prepoznatljiv po svom bezvremenskom izgledu i dizajnu, to je jako udoban i jednostavan za vožnju, ali prije svega siguran autobus kako za putnike tako i za vozače. Novi ponos flote je 2016. godina i pokreće ga MAN Euro 6 motor snage 400 KS u kombinaciji sa ZF AS Tronic automatskim mjenjačem. U trenutku naše posjete, vozilo je imalo nešto preko 379.000 kilometara. Također, možemo spomenuti da vozilo ima kapacitet od oko 450 litara za gorivo, alu felge te da iza zadnjih vrata ima prostor predviđen za odmor vozača.

Spomenuli smo da pored dizajna, Neoplan je za Cityliner predvidio i odličan paket sigurnosnih sistema. Tako pored retardera i osnovnih sistema kao što su ABS, ESP i disk kočnice vozilo odlikuju sigurnosni sistemi novijih generacije kao što su sistemi za autonomno kočenje ukoliko se nalaze objekti ispred vozila ili održavanje vozne trake na cesti. Vozaču će također biti na raspolaganju navigacija te sistem nadzornih kamera koji se sastoji od kamere montirane pozadi radi kretanja unazad i kamere montirane iznad drugih vrata za veću sigurnost putnika prilikom ulaska i izlaska vozila. Sistemi su povezani sa vozačevim sjedištem koje dobija upozorenje kako vizuelno tako i preko vibracije. Vozačevo sjedište je opremljeno i posebnim sistemom grijanja što će posebno biti od koristi tokom ranih polazaka u zimskim uslovima.

Raspored sjedišta je više nego idealan i iznosi ukupno 49 mjesta za sjedenje što putnicima daje lagodan osjećaj pri putovanju. Sjedišta su turističkom tipa, proizvođača Kiel, u kombinaciji kože i tkanine, a interesantno je da umjesto klasičnih mrežica na naslonjaču sjedišta ovaj Cityliner ima kožne džepove. Iznad svakog reda sjedišta nalazi se individualna klimatizacija, rasvejta i zvučnici. Vozilo je opremljeno sa toaletom, dva frižidera – jedan u instrument tabli, drugi iznad toaleta te dodatnom ostavom također iznad toaleta. Na usluzi svim putnicima tokom putovanja će biti i Bosch audio/video sistem koji se sastoji od mikrofona i dva monitora. Za ljepši i ugodniji ambijent prilikom vožnje pobrinut će se unutrašnja LED rasvjeta koja je napravljena u veoma ugodnom plavom svjetlu. Vozilo na više mjesta u unutrašnjosti ima i utičnice od 220 V što će svakako dati dodatnu pogodnost putnicima na putovanjima.

Zahvaljujemo se gospodinu Karupoviću na gostoprimstvu i pruženim informacijama te kolektivu kompanije Karupović d.o.o. želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!