Naslovnica Novosti Setra kao novi zaštitni znak prevoznika Faerber

Setra kao novi zaštitni znak prevoznika Faerber

608
0
PODIJELI

Autobuski prevoznik Wolfgang Faerber početkom decembra preuzeo je svoj prvi autobus Setra. Radi se o modelu 515 HD iz ComfortClass, koji ima 45 sjedišta i upravo će on biti novi zaštitni znak kompanije iz Regensburga. Na čelu kompanije je Wolfgang Faerber, koji je i generalni direktor i vozač autobusa.

Čak i u teškim vremenima pandemije, Wolfgang se nije plašio da ode po novi autobus čije je prvo putovanje bilo u Češku Republiku, tačnije Južnu Moravsku: “Svaka kriza je izazov i kao preduzetnik morate da razmišljate optimistično i da idete ka svom cilju”. Još kao školarac je sjedio u prvom redu autobusa na ekskurzijama: “Kao djetetu mi je već bilo jasno: biću vozač autobusa.” Sada taksista i vozač autobusa, koji je odustao od posla arhitekta, praktikuje svoj dugoočekivani posao iz snova i strast za volanom Setra autobusa.

Autobus je dužine 12,2 metra tako da će putnici zasigurno imati veliki komfor na već spomenutih 45 sjedišta. Snagu od 315 kW/428 KS daje domaći Mercedesov OM 470 motor koji ispunjava stroge Euro 6 norme. Pored standardnih sistema kao što su EBS; sa ABS, ESP, ASR, BAS i DBL, autobus je opremljen i sistemima najnovije generacije kao što su Front Collision Guard (FCG), Active Brake Assist 4 (ABA4) i Lane Assistant (SPA). Za dodatnu sigurnost putnika, Setra 515 HD ima najnovije aktivne filtere zraka. Ovaj sistem, koji je razvio Daimler Buses sa antivirusnim funkcionalnim slojem, filtrira najfinije aerosole iz vazduha, spriječava njihovu koncentraciju i na taj način povećava zaštitu od korona virusa.