Naslovnica Novosti Ponovo problemi sa BYD električnim autobusima u Holandiji

Ponovo problemi sa BYD električnim autobusima u Holandiji

960
0
PODIJELI

Već drugi put u godinu dana dolazi do većih problema sa BYD-ovim voznim parkom električnih autobusa koji rade u Holandiji. Iz kompanije Keolis su najavili da će po drugi put provjeriti detaljno svih 246 električnih autobusa i riješiti probleme. Vijest je objavljena u specijalizovanom holandskom mediju PV Magazine, a zasnovana je na izvještaju lista De Stentor.

“Vozači Keolisa su siti stalnih problema sa autobusima, koji traju već godinu dana”, piše PV Magazin. Citiran je i vozač jednog od autobusa: “Da, Keolis rješava probleme. Ali kada se riješi dvadeset, dodaje se još pedeset novih”. Problemi uključuju pokvarene grijače, iskrivljena vozačka sjedišta, vozačku kabinu koja pušta zrak na sve strane, vibriracije na volanu koje ga usmjeravaju lijevo ili desno itd.

Keolis se bori s ovim problemima na vozilima otkako je 246 električnih autobusa krenulo sa radom u IJssel-Vechtu krajem decembra 2020. godine, dodaje holandski časopis. U prvih nekoliko mjeseci autobusi su čak i spontano stajali, ali je to sada popravljeno. Sindikati FNV i CNV su, kako se izvještava, poslali pismo menadžmentu prevozničke kompanije, prijeteći da će poduzeti “dalje mjere” ako problemi ne budu riješeni do 4. januara. Prema članu odbora FNV-a Marijn van der Gaag, vozači su uplašeni svakog jutra kada uđu u autobus, pitajući se šta je sada pokvareno. Glasnogovornica Keolisa Lotte Hendriksen je odgovorila: “I mi bismo više voljeli da se svi problemi rješavaju danas, a ne sutra. Ali taj rok nije realan”.

Sada će autobusi ponovo biti pregledani od strane dobavljača. PV Magazin izvještava: “U januaru će BYD isporučiti prva dva autobusa, koje će Keolis i vozači detaljno pregledati i procijeniti. Ako budu zadovoljni, svi ostali autobusi će biti modificirani na isti način. BYD će također promijeniti određeni broj stvari u vlastitoj organizaciji, naveli su izvori.”