Naslovnica Novosti Irizar isporučio 43 autobusa u Portugal

Irizar isporučio 43 autobusa u Portugal

515
0
PODIJELI

Irizar Grupa nastavila je širenje u Portugalu i isporučit će 43 autobusa kompaniji Guimabus, koja će upravljati koncesijom za prevoz u općini Guimarães na period od 10 godina. Prevoznik Guimabus, iz Vale do Ave grupe, nabavlja 17 Irizar autobusa sa nultom emisijom, odnosno električnih autobusa i 26 Low Entry dizel Irizar i3 autobusa, uz devet punjača za sporo punjenje u garaži. Ova vozila će drastično smanjiti buku i nivoe emisije CO2.

Ukupno 17 autobusa su električni Irizar ie autobusi bez emisija štetnih gasova dužine 12 metara, 16 ih je gradskih dizel autobusa klase I i 10 međugradskih dizel autobusa klase II. U oba slučaraja se radi i modelu Irizar i3 Low Entry dužine 12 i 12,75 metara. Uz električna vozila bit će osigurano i devet punjača od 150 kWh kompanije Jema Energy (kompanija iz Irizar Grupe). U garažama će biti postavljeni punjači za punjenje autobusa noću.

Jedna zajednička karakteristika svih autobusa je da su opremljeni niskim podom i platformom za pristupačnost svim kategorijama putnika koje unutra imaju i rezervisan poseban prostor, te sistem za gašenje požara. Osim što autobusi pružaju ekološke prednosti nulte emisije CO2 i nizak nivo buke, posebno električni, oni se izdvajaju zbog svog modernog atraktivnog dizajna i jer su udobnost, pristupačnost i sigurnost maksimizirani. Ova vozila će u potpunosti obnoviti postojeću flotu gradskih autobusa Guimarãesa i drastično smanjiti nivoe emisija.

Sva vozila će biti isporučena ove godine. Irizar Grupa na taj način osvaja i konsoliduje svoje prisustvo u Portugalu na povremenim, međugradskim i urbanim tržištima. Svakim danom sve je više kompanija koje s potpunim povjerenjem biraju Irizar. Guimarães je portugalski grad i opština u okrugu Braga, a njegov historijski centar okružen zidinama je UNESCO proglasio svjetskom baštinom. To je grad sa bogatom srednjovjekovnom historijom i ima veliki broj sačuvanih građevina iz tog vremena, što ga čini savršenom turističkom destinacijom.

Guimabus je kompanija koja upravlja uslugama javnog prevoza za putnike u općini Guimarães. Vodi ga porodica Salgado i pripada Vale do Ave grupi. Njihova snažna posvećenost modernizaciji i elektrifikaciji voznog parka znači napredak grada koji će povezati putnike i posjetitelje na čistiji, efikasniji i sigurniji način.

Tehničke specifikacije autobusa:
17 električnih autobusa nulte emisije Irizar ie
– Dugi 12 metara sa dvoja ulazna vrata.
– 1 mjesto za korisnike invalidskih/dječijih kolica.
– Maksimalni kapacitet sjedenja do 40 putnika.
– 434 kW snaga vozila sa Irizar baterijama.
– Sporo punjenje.

9 punjača iz Irizar grupe (Jema Energy)
– Osam 2×75 kW CCS Combo II punjača.
– Jedan 1X150 kW CCS Combo II punjač.

16 gradskih autobusa Irizar i3 LE
– Dužina 12 metara, I klasa.
– Šasija MAN C2LE Euro 6D sa 250 KS.
– Kapacitet sjedenja za 41 osobu.

10 međugradskih autobusa Irizar i3 LE
– Dužina 12,75 metara, II klasa.
– Šasija MAN C2 Euro6D sa 290 KS.
– Kapacitet sjedenja za 45 osoba.