Naslovnica Novosti Braunschweig testira MAN električni zglobni autobus

Braunschweig testira MAN električni zglobni autobus

556
0
PODIJELI

Početkom 2014. godine u Braunschweigu je započela nova era u prevozu putnika: BSVG (Braunschweiger Verkehrs GmbH) je započeo rad sa svojim prvim električnim autobusom br. 1401, Solaris Urbino 12 Electric. U ljeto iste godine stigli su i prvi električni zglobni autobusi u BSVG – četiri Solaris Urbino 18 Eelectric. Ovi e-autobusi su dizajnirani za punjenje tokom rada na liniji. Braunschweig, kao jedan od pionira sa električnim autobusima, išao je polako u ovaj projekat, jer kako su naglasili tada “žele da sačekaju i vidje kako će se električni autobusi dalje razvijati.”

Sada, skoro osam godina kasnije, Braunschweig ide naprijed sa električnim autobusima. Od sredine januara 2022. godine, BSVG testira električni zglobni autobus tipa MAN Lion’s City 18 E na svojim linijama 411, 419 i 429. Njegov operativni raspored je namjerno osmišljen tako da vozilo može preći posebno veliki broj kilometara, pokazujući na taj način domet koji može postići. Na primjer, u subotu bi trebalo preći 278 kilometara za 20 sati na linijama 419 i 429. Baterije imaju kombinovani kapacitet od 640 kWh. Pune se isključivo tokom noći u remizi Lindenberg. S obzirom da trenutno ne postoji stalno instaliran “noćni punjač”, već samo mobilni punjač snage od samo 50 kW, BSVG očekuje da će autobus morati ostati priključen oko osam sati za potpuno punjenje.

Jörg Reincke, šef BSVG-a, je izjavio: “Vrijedno je što autobus možemo testirati ne samo jedan, već svaki dan u aktivnom radu i u realnim uslovima. Iskustvo koje sada stičemo s ovim zglobnim autobusom na baterije bit će od velike koristi kasnije kada takve autobuse pustimo u redovan saobraćaj.” A ako neko zna kako se testira i upravlja električnim autobusima, onda je to svakako Braunschweig, koji je proces elektrifikacije autobuskog voznog parka započeo davno.