Naslovnica Novosti Rumunska Slatina dobila 10 električnih Karsan autobusa

Rumunska Slatina dobila 10 električnih Karsan autobusa

560
0
PODIJELI

Karsan je u rumunskom gradu Slatina isporučio 10 e-ATA autobusa dužine 10 metara. Osim toga, Karsan je već potpisao najveći turski ugovor o izvozu električnih autobusa za prodaju – 56 e-ATA autobusa Rumuniji.

e-ATA, inspirisan turskom riječju “Ata”, što znači najstariji član porodice, predstavlja najveći model autobusa u Karsanovoj ponudi električnih vozila. Sa pogonom na struju, e-ATA nudi svestranost u mnogim aspektima, od tehnologije baterija do kapaciteta opterećenja, pa je dovoljno agilan da odgovori na potrebe u razvoju. Serija e-ATA, koja dolazi u sedam različitih baterija od 150 kWh do 600 kWh, može preći do 450 km u svojoj verziji od 12 metara, dok potpuno funkcioniše u realnim uslovima vožnje, koja se bazira na principu stop-go, dosta stanica i upaljenim klima uređajem cijeli dan.

Također, zahvaljujući tehnologiji brzog punjenja, može se napuniti za jedan do četiri sata ovisno o veličini baterije. Maksimalni kapacitet baterije može se povećati na 300 kWh za autobuse od 10 metara, 450 kWh za autobuse od 12 metara i 600 kWh za autobuse od 18 metara. Električni motori Karsan e-ATA pozicionirani na točkovima pružaju maksimalnu snagu od 250 kW i obrtni moment od 22.000 Nm za domet autobusa od 10 i 12 metara. Maksimalna snaga od 500 kW u verziji od 18 metara pokazuje najveće performanse čak i pri punom opterećenju.

Asortiman proizvoda e-ATA, koji je u potpunosti kompatibilan sa različitim geografskim uslovima različitih gradova u Evropi, impresionira svojim futurističkim dizajnom eksterijera.

Komentarišući prvu isporuku 10-metarskih e-ATA autobusa opremljenih pantografom za punjenje opštini Slatina, izvršni direktor Karsana Okan Baş rekao je: “Postali smo važan dio transformacije javnog prevoza s Karsanovim asortimanom električnih autobusa. Autobusi, od 6 do 18 metara, voze u mnogim evropskim zemljama. Nudimo fleksibilna i ekološki prihvatljiva rješenja za rastuću potrebu za velikim električnim javnim prevozom u prepunim gradovima. Prva prodaja e-ATA autobusa u inostranstvo je za Rumuniju, gdje smo pojačali naše prisustvo našim voznim parkom i postprodajnim uslugama. Danas nam je cilj da dodatno proširimo broj naših vozila na više od 250 Karsan električnih vozila, koja kruže po cijelom svijetu. Ponosni smo što rastemo na tržištu EU s našim 10-metarskim e-ATA rješenjem.”