Naslovnica Ekskluzivno MAN i Neoplan pojačali flotu Transturista iz Tuzle

MAN i Neoplan pojačali flotu Transturista iz Tuzle

1088
0
PODIJELI

Prije par dana u kompaniju Transturist Tuzla stigle su dvije prinove, a radi se o vozilima Neoplan Cityliner N1216 HD i MAN Lion's Coach Supreme R09. Zanimljivo je da je ovom nabavkom kompanija Transturist nastavila “ciklus dva” tj. običaj da kada nešto kupuju obično kupuju dva vozila. Iz kompanije su poručili da je postojala želja za osvježenjem voznog parka, posebno jer se situacija na tržištu prevoza putnika polako stabilizira pa stoga žele da budu što spremniji.

Kako smo spomenuli radi se o dva autobusa – MAN i Neoplan, međutim interesantno je spomenuti i da su ovo dva prvijenca u redovima ove kompanije, pošto do sada u svom voznom parku nisu imali MAN Lion's Coach kraće troosovinske izvedbe kao ni bilo jednu generaciju Neoplanovog modela Cityliner. Pošto su oba vozila faktički iz iste kuće, logično je i da dijele mnogo zajedničkih stvari.

Neoplan Cityliner je klasa za sebe o čemu svjedoči već dokazani dizajn koji plijeni uzdahe već nekoliko desetljeća. Koliko je trenutna generacija Citylinera dobro dizajnirana pokazuje činjenica da izuzev par kozmetičkih izmjena, aktuelna generacija je na snazi još od 2007. godine. Cityliner za Tuzlake je 2013. godina, a opremljen je MAN motorom koji ispunjava Euro 5/EEV normu ispušnih gasova. U kombinaciji sa šestostepenim ručnim mjenjačem dostiže maksimalnu snagu od 440 konjskih snaga. Vozilo je bijele boje, opremljeno sa xenon svjetlima kao i kamerom pozadi koja će pomoći prilikom vožnje unazad, a u trenutku isporuke na satu je bilo nešto više od 530.000 km.

U unutrašnjost, osim vozača, može da se smjesti 51 putnik zahvaljujući duplom sjedištu na suvozačkom mjestu. Vozačko mjesto je toliko puta već predstavljeno u ovom modelu, tako da sada nećemo opširno pisati o tome. Standardno sjedišta su sa Neoplanovim logom na naslonjaču i urađena su u turističkoj izvedbi. Putnicima će na raspolaganju biti još i dva mikrofona, dva frižidera, dva LCD monitora, kuhinja, toalet te Bosch audio sistem. Naravno svaki red sjedišta ima individualnu rasvjetu i zvučnik. Od ostale opreme vrijedi istaći da vozilo ima pod u imitaciji parketa, spavaću kabinu za vozača, sistem grijanja i klimatizacije te da nema sumnje da će ovo vozilo može odgovoriti na sve zahtjeve bilo da se radi o redovnoj liniji ili turističkoj vožnji.

MAN autobusi su već domaći u kompaniji Transturist, ali je ovo prvi put da će u floti biti i nešto kraća izvedba troosovinca – R09. Naravno, osim tog detalja, vrijedi istaći da je vozilo sa maksimalnom opremom pa ima i dodatnu pločicu sa natpisom Supreme kao i srebreni poluluk sa vanjske strane. Proizveden je 2014. godine, a u novi dom je stigao sa 465.000 km na satu. Kao i Neoplan, opremljen je MAN motorom snage 440 KS, ali njegov dolazi iz serije EfficientLine i ispunjava Euro 6 norme. Opremljen je automatskim 12-stepenim mjenjačem tako da će ovo vozilo izuzetno biti štedljivo i ekonomično na svim vrstama prevoza koje bude radio.

U unutrašnjost se može smjestiti osim vozača i suvozača 53 putnika na jako udobnim Kiel sjedištima. Sjedišta su urađena u kombinaciji kože i tkanine sa MAN značkom i naravno sa svom opremom na sjedištima za dugolinijska putovanja.

Putnicima je sigurnost zagarantovana sa sistemima novije generacije, a zabave na putovanju neće faliti zahvaljujući Bosch audio/video sistemu koji osim multimedije u prednjem dijelu, ima izvod za mikrofon i dva LCD monitora. Zahvaljujući kameri montiranoj u vrhu vjetrobranskog stakla, posada može pustiti snimak onoga što je ispred vozila na LCD monitore tako da će putnici moći uživati u istom pogledu kao i vozač. Također, vozilo ima izuzetno dobre sisteme grijanja, klimatizacije, dva frižidera, kuhinju, toalet i pod u imitaciji parketa.

Nakon dolaska u Tuzlu, a prije puštanja u rad, vozila će proći posljednje tehničke detalje i vizuelno usklađivanje sa ostatkom flote. Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Trans Turist želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!