Naslovnica Ekskluzivno Tri zglobna MAN CNG autobusa za flotu Centrotransa

Tri zglobna MAN CNG autobusa za flotu Centrotransa

997
0
PODIJELI

Nakon što su prošle godine proširili svoju plinsku flotu sa ukupno 16 vozila koja koriste CNG plin kao pogonsko gorivo, kompanija Centrotrans je u tom tonu nastavila i ove godine. Tako su prije par dana predstavnici kompanije Sejari d.o.o. predali na korištenje tri MAN zglobna autobusa kompaniji Centrotrans.

Zbog povećane potražnje vozila u gradskom saobraćaju Kantona Sarajevo uzrokovane zbog sporih radova na zamjeni tramvajske pruge, ali i zbog obnove i podmlađivanja voznog parka, Centrotrans je iskazao potrebu za novim vozilima. Zbog prethodno pozitivnog iskustva sa vozilima na CNG, kao i opredjeljenosti da se okrene novijim i zdravijim tehnologijama, nova nabvka gradskih autobusa na CNG pogon se nametnula kao logičan izbor.

Novonabavljena vozila su kompletno ista, kako specifikacijski tako i sa opremom. Radi se o modelu Lion's City G A23 sa kojim Centrotrans već ima veliko iskustvo, posebno sa CNG izvedbom. Sva tri vozila su od prvog vlasnika iz Njemačke i imaju u potpunosti istu opremu. Sva vozila su 2009. godina i što se tiče dimenzija duga su 18.75 metara, široka 2.55, a visoka oko 3.37 metara. Vozila su opremljena sa četiri para dvokrilnih vrata koja će ubrzati protok putnika u i van vozila. U trenutku dolaska u Sarajevo vozila su prešla od 537.000 do 566.000 kilometara.

Novi autobusi su pogonjeni plinskim MAN Euro 5/EEV motorom snage 228 kW to jest 310 KS u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. Vozila imaju pneumatike u dimenziji 275/70 R22.5. U unutrašnjost ukupno može stati 160 putnika bez vozača od čega je 45 mjesta za sjedenje.

Zahvaljujući rampi na drugim vratima, olakšan je ulaz i izlaz i putnicima sa otežanim kretanjem kao i korisnicima invalidskih i dječijih kolica, uz posebno obilježenja mjesta u vozilu za ove kategorije putnika. Pored spomenute rampe, vrijedi spomenuti da su vozila opremljena još i sa displejima za liniju, mikrofonom i USB priključkom za vozača te video nadzorom u unutrašnjosti preko kamera postavljenih u cijelom vozilu.

Vozila su sređena i prilagođena sa bojom i natpisima ostatku Centrotransove flote, a vrijedi spomenuti da su i sjedišta na sva tri vozila u potpunosti tapacirana u novo platno. Zbog žurbe da što prije krenu u saobraćaj, prilikom naše posjete za potrebe članka zatekli smo dva vozila od čega je jedno bilo u fazi finalne montaže rasvjete, dok je treće vozilo već uveliko počelo sa radom.

Vrijedi istaći i da je prije 10-tak dana iizmeđu Centrotransa i Sarajevogasa potpisan Protokol o izgradnji CNG punionice na Autobazi Centrotransa  na Stupu. Planirana investicija kompanije Centrotrans je u vrijednosti cca 1,5 milona KM za realizaciju ovog projekta. CNG punionica će biti pravljena u Autobazi Centrotransa. “Strateška odluka Centrotransa da koristi CNG vozila u gradskom i prigradskom prevozu je potkrijepljena činjenicom da se korištenjem autobusa pogonjenih alternativnim gorivima znatno smanjuje emisija zagađujućih materija, te je i izgradnja CNG punionice u krugu Autobaze logičan potez”, istakao je Safudin Čengić, direktor kompanije Centrotrans.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Centrotrans Sarajevo želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!