Naslovnica Novosti Evo kako nakon 15 godina izgledaju “penzionisani” švicarski autobusi

Evo kako nakon 15 godina izgledaju “penzionisani” švicarski autobusi

957
0
PODIJELI

Da Švicarci jesu pedantni i precizni pokazuje i odlično stanje autobusa u Bernu koje su odlučili “penzionisati” nakon 15 godina korištenja. Ovo je lekcija iz koje bismo i mi mogli naučiti o adekvatnom odnosu prema javnom dobru.

Javni prijevoznik Bernmobil je objavio fotografije prva dva autobusa s plinskim pogonom (CNG) kompanije Volvo, koji se više neće koristiti u Bernu. Mnogima je teško povjerovati da je riječ o vozilima koja su se koristila deceniju i po.

“Zbogom autobusi na plinski pogon. Nakon 15 godina je došao kraj. Prva dva Volvo autobusa su danas napustili našu garažu. Ostatak autobusa će se koristiti sve dok ne budu zamijenjeni novim hibridnim, a kasnije i električnim autobusima. Vozimo ka električnoj budućnosti”, poručili su iz Bernmobila.

Fotografije ovih Volvo 7700 CNG autobusa dijele se i na stranicama društvenih mreža posvećenih autobusima i kamionima, a na kojima se upravo ističe u koliko dobrom stanju se nalaze nakon višegodišnjeg korištenja. Za takvo stanje su zaslužni u spomenutoj kompaniji, ali i građani, tj. korisnici javnog prijevoza.

To je lekcija nama u Bosni i Hercegovini kako se treba odnositi prema vozilima javnog prijevoza, odnosno prema javnom dobru u cjelini. Novi trolejbusi i tramvaji, vrijedni desetine miliona eura, su prilika da vlast i građani Sarajeva učine da ta vozila budu skoro pa besprijekorna i nakon dugog korištenja.

Inače, iz ove kompanije su u GRAS Sarajevo prije par godina stigli i trolejbusi koji su i danas u funkciji, ali zahvaljujući odnosu putnika – i ne baš sjajnom stanju. Također, nabavka ovih trolejbusa je bila označena sumnjivom i bila je tema raznih špekulacija i istraga.

izvor:klix.ba/bhbus.ba