Naslovnica Novosti Nova generacija Irizar i4: efikasnija, održivija i profitabilnija

Nova generacija Irizar i4: efikasnija, održivija i profitabilnija

557
0
PODIJELI

Nakon što smo nedavno pisali o novim generacijama koje su predstavila Scania i VDL Bus & Coach, na red je došao i Irizar, koji je predstavio novu generaciju modela Irizar i4. Kako su istakli, Irizar i4 je svestrano vozilo, idealan autobus za korištenje u urbanim sredinama, za putovanje na posao, školski prijevoz, korporativne ili povremene funkcije, a sa novom generacijom je još efikasniji, održiviji i profitabilniji.

Nova generacija autobusa Irizar i4, koji je prvi put predstavljen na sajmu Busworld 2019, sada nudi značajne nove karakteristike koje se uglavnom fokusiraju na značajno smanjenje težine i optimalnu raspodjelu opterećenja po osovini. To je rezultiralo lakšim vozilom, težim do 955 kg manje, ovisno o odabranoj konfiguraciji. Ovaj visoko efikasan, održiv i profitabilan autobus, sa svojim strukturnim redizajniranjem i ugradnjom optimiziranih i inovativnih tehnoloških rješenja, generirat će značajne uštede goriva do 5% i, prema tome, poboljšanja u smanjenju emisije CO2.

Različite verzije ovog vozila (H, M, L) postižu savršen balans između pristupačnosti i kapaciteta prtljažnika, u skladu sa potrebama svakog prevoznika. Podovi, koji mogu biti ravni ili spušteni, i neometani prolazi naglašavaju koncept prilagodljivosti. Vozilo je dostupno u dužinama od 10,8 m do 15 m. Implementirana rješenja uključuju upotrebu čelika visoke čvrstoće i kompozitnih materijala za zamjenu tradicionalnih konstrukcijskih materijala, kao i novih sjedišta, uz optimizaciju težine i veći razmak između njih, čime se povećava udobnost i iskustvo putnika.

Inovacije koje su uvedene u vozilo omogućile su ponudu novog rasporeda sjedišta, pružajući svestranost i maksimalnu prilagodbu potrebama kupaca. Nova linija modela Irizar i4 uključuje novu verziju autobusa, vozilo od 13,23 m na šasiji 4×2, sa maksimalnim kapacitetom od 63 mjesta za sjedenje, sa do 34 mjesta za stajanje i zapreminom prtljažnika preko šest metara kubnih. Različite konfiguracije vrata, s jednostrukim, širokim jednostrukim i dvostrukim vratima, omogućavaju ugradnju liftova kako bi se olakšao pristup osobama sa smanjenom pokretljivošću. Važne sigurnosne mjere uključuju opciju radara te prednja svjetla sa full LED opcijoma.

Ova najnovija generacija Irizar i4 dostupna je s dizel, HVO i B100, hibridnim i bioplinskim ili prirodnim plinom (CNG ili LNG) pogonskim sistemima, ovisno o tome radi li se isključivo o modelu Irizar ili o kombinaciji šasije i karoserije. Irizar i4 stoga nudi širok spektar opcija konfiguracije i naprednih sigurnosnih sistema, plus odličnu ergonomiju i pristupačnost vozaču. To je visoko efikasno, održivo, profitabilno, pouzdano i svestrano vozilo, koje nudi sveobuhvatan odgovor na zahtjeve gradskih i prigradskih usluga, školskog ili korporativnog prevoza.