Naslovnica Novosti Solaris Urbino zglobni električni autobusi stižu u Oslo

Solaris Urbino zglobni električni autobusi stižu u Oslo

784
0
PODIJELI

Kompanija Unibuss AS, jedan od najvećih norveških prevoznika potpisala je ugovor sa poljskim proizvođačem Solaris Bus & Coach za isporuku ukupno 183 Solaris Urbino 18 autobusa. Radi se o električnim zglobnim vozilima i vrijednost sklopljenog ugovora iznosi oko 100 miliona eura i najveća je narudžba električnih autobusa u historiji poljskog proizvođača.

Autobusi koji će raditi na ulicama Osla bit će opremljeni High Energy baterijama ukupnog kapaciteta od preko 500 kW, a za pogon će se brinuti elektromotor snage gotovo 250 kW.

Autobusi dolaze opremljeni i sa USB punjačima, posebnim ambijentalnim svjetlima te podiznim rampama za osobe s invaliditetom. Zbog lakšeg protoka putnika, vozila će imati troja dvokrilna vrata. S obzirom na pandemiju, u sistemu klimatizacije koristit će se posebni filteri koji će pružiti dodatnu zaštitu od virusa.

Električni autobusi Urbino 18 s nultom emisijom će zamijeniti starije modele Solaris Urbino koji se trenutno koriste u javnom gradskom prevozu u Oslu. Novi autobusi trebali bi biti u saobraćaju od aprila iduće godine kada se očekuje završetak isporuke.